Valér
4 °C
8 °C

Négymilliárd forint adót csaltak autóimportőrök

2008.05.19. 19:09
A Vám- és Pénzügyőrség nyomozói szerint nem fizették meg az áfát azok a fiktív, bűnözői cégek, amelyek az Egyesült Államokból és az Európai Unió több tagországból importáltak személyautókat Magyarországra. A bűnszervezetre lecsapott a VPOP, az adócsalás mellett pénzmosásgyanús ügynek kilenc gyanúsítottja van.

Kilenc gyanúsítottat vett őrizetbe a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága. Ellenük adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás és pénzmosás miatt folyik eljárás, közölte Konta Tünde, ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) bűnügyi igazgatója hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten

A gyanú szerint a kereskedők háromezer, Magyarországra importált autó után nem fizették meg az áfát. A behozatal után a járműveket a bűnözői csoport által működtetett cégeken keresztül értékesítették magánszemélyeknek és kereskedőknek, de tőlük már az áfával megnövelt összeget kérték. Az államnak azonban a forgalmi adót nem fizették be, mondta az ezredes. Az áfacsalással szerzett pénzt további gazdasági tevékenységük során felhasználták, így pénzmosással is gyanúsíthatók, mutatott rá Konta Tünde.

A nyomozás során kiderült, hogy összesen 4,2 milliárd forint áfát nem fizettek be a háromezer autó után, a házkutatások során gázpisztolyokat, viperákat és 150 gramm amfetamint foglaltak le.

Sipos Jenő, szóvivő közölte, hogy az eddigi információk szerint a banda 2006 óta hozott be az országba autókat, fiktív cégeket nem csak Magyarországon, hanem Szlovákiában is alapítottak, tevékenységüket fiktív számlák kiállításával igazolták. Az elkövetők kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik az ügyben, mondta Sipos Jenő.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft