Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Elmeorvos is vizsgálja az azeri baltás gyilkost

2004.02.20. 16:15
Egész éjjel készült tettére az azerbajdzsáni tiszt. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanuló nemzetközi hallgatócsoport egy másik azeri tagja sokkot kapott a gyilkossággal kapcsolatos kihallgatáson.
Elmeorvosi szakértő, majd pszichológus is megvizsgálja mai kihallgatása után azt az azerbajdzsáni férfit, aki csütörtökön különös kegyetlenséggel meggyilkolta a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában alvó örmény hallgatótársát.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékese az Index érdeklődésére elmondta, hogy vizelet- és vérminták alapján azt is megnézik, hogy állhatott-e valamilyen kábítószer, gyógyszer, vagy alkohol befolyásoló hatása alatt az azeri tiszt. Annyit sejteni lehet, hogy vallási okok miatt ez utóbbi nem valószínű - tette hozzá a BRFK nyomozója.

Etnikai horror

A részletes beismerő vallomást tevő férfi a rendőrségnek elmondta: egész éjjel készült rá hogy kivégzi a két örmény hallgatót. Tettének kizárólag etnikai mozgatórugói voltak, személyes jellegű indítékokról nem tudott kihallgatóinak beszámolni. A rendőrség a vallomás alapján további minősítő tényezővel toldotta meg a gyanúsítást: jelenleg előre kitervelt, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt folyik az eljárás. A nyomozásban egyébként a BRFK az illetékes, mivel a katonai ügyészség csak akkor járhatna el, ha szövetséges katonai erő tagja követte volna el a gyilkosságot.

Tanúként meghallgatták a három hónapos angol tanfolyamon résztvevő másik azeri tisztet is, aki az eseményeket követően sokkot kapott. A férfi a rendőröknek elmondta, hogy semmit nem tudott társa készülődő tettéről, nem volt beavatva a gyilkos tervbe. Vallomásának részeként teljesen elhatárolódott az etnikai alapú gyilkosságtól, mely rosszabb esetben akár nemzetközi diplomáciai hullámokat kelthet.

A rendőrség a Külügyminisztériumon keresztül értesítette a történtekről a két érintett ország bécsi nagykövetségeit. Az ügy teljes kivizsgálásra a magyar hatóságok illetékesek, melyek a magyar büntetőeljárás szabályai szerint járnak el az azeri férfi ellen. A rendőri vizsgálatot várhatóan sikerül gyorsan befejezni, hiszen minden minősített körülmény bizonyítva van, sok tisztázandó elem már nem maradt az esetben - tudta meg az Index a BRFK illetékesétől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!