Azeri tüntetések a magyar bíróság ellen

2006.04.17. 13:29
Egy nacionalista azeri szervezet a Magyarországhoz fűződő kapcsolatok felülvizsgálatát követeli, mert jogtalannak tartja a Ramil Safrov azerbajdzsáni katonatiszt ügyében született életfogytiglani börtönbüntetést. Akár hétfőn is elkezdődhetnek a magyar bíróság ítélete ellen szervezett tüntetések Bakuban.

Egy radikális nacionalista azerbajdzsáni szervezet azt javasolta hétfőn, hogy Baku vizsgálja felül Magyarországhoz fűződő politikai, diplomáciai és gazdasági kapcsolatait a Magyarországon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safrov azerbajdzsáni katonatiszt ügye miatt. A Today.az azerbajdzsáni honlap jelentése szerint a 2000 elején létrejött Karabahi Felszabadítási Szervezet vezetője, Akif Naghi sajtóértekezletet tartott Safrov ügyéről. Ezen azt követelte, hogy Baku "nyilvánítson minden magyar hivatalos és nem hivatalos személyt nemkívánatos személlyé".

Tömegtüntetések

Felszólította az ország lakosságát, hogy rendezzen tömegtüntetéseket tiltakozásul a magyar bíróság ítélete ellen. Szavai szerint hétfőre tervezik az első tüntetéseket, Bakuban és az ország más térségeiben is várhatóak tiltakozó akciók. Felszólította az ország rendőrségét, hogy ne akadályozza, ne korlátozza ezeket a tüntetéseket. Az azeri hatóságok a múltban többször is feloszlatták a jelenleg örmény igazgatás alatt álló Karabah visszaszerzése érdekében katonai akciókat követelő radikális nacionalista szervezet tüntetéseit, mert az azerbajdzsáni alkotmány tiltja a pártoknak katonai akciók követelését.

Állandó veszélyben

Naghi érvelése szerint törvényellenes, hogy polgári bíróság járt el Safrov ügyében, hiszen a vádlott katonatiszt. Kijelentette, a vezetése alatt álló szervezet nem akarja, hogy magyar bíróságra és magyar börtönökre bízzák az azeri tiszt sorsát. Szavai szerint Bakunak mindent meg kell tennie Safrov kiadatásáért, mert szerinte az azeri tiszt élete "állandó veszélyben van Magyarországon". Naghi szükségtelennek tartja, hogy bármely másik magyar bírósághoz fellebbezzenek, Safrov ügyét bármely más NATO-tagállam vagy bármely más európai ország valamely katonai bírósága elé kell vinni.

Etnikai gyűlölködés

Ramil Safrov, az azeri hadsereg hadnagya 2004 februárjában baltával megölte Budapesten a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kollégiumában Gurgen Margarján örmény hadnagyot. Mindketten a NATO-békepartnerség keretében rendezett angol nyelvtanfolyamon vettek részt. A Fővárosi Bíróság első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Safrovot előre kitervelt, aljas indokból, különösen kegyetlen módon elkövetett emberölés és emberölés előkészítésének bűntette miatt.

Slota harckocsikat küldene Budapestre

Sajtónyilatkozatban tiltakozott vasárnap a Duna Televízió most induló Autonómia csatornája ellen a magyarellenes magatartásáról elhíresült parlamenten kívüli nacionalista erő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Az SNS elnöke korábban már arra is buzdította a híveit, hogy "üljetek harckocsira és tegyük a földdel egyenlővé Budapestet". Slota vasárnapi nyilatkozatában "komoly aggodalmának" adott hangot, szerinte "a magyar médiapolitika az Európai Unión belül a hidegháború korszakát idéző magatartást tanúsít" - fogalmazott.

Az SNS szerint az Autonómia néven induló első magyarországi tematikus közszolgálati csatorna nem tekinthető sem integráló, sem kulturális intézménynek, hanem olyan "ideológiai-és propaganda-projektről" van szó, amely "az irredenta diverzió és az etnikai autonómia elemeit hordozó" eszméket hivatott kijuttatni a Magyarországgal szomszédos államokba.

  • Tippek
  • Hírek