Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Baktérium a tüntetés helyszínén

2005.10.02. 18:07
A hatóságok a szeptember 24-i washingtoni háborúellenes tüntetés helyszínén Francisella tularensis baktériumot találtak. A belbiztonsági minisztérium vezetői szerint a baktériumot nem szándékosan terjesztették, jelenléte "környezeti okokkal" magyarázható.
Halált okozni képes baktériumot mutattak ki a szeptember 24-i washingtoni háborúellenes tüntetésen, jelentette be szombat este egy magas rangú amerikai közegészségügyi tisztségviselő.

A tularémiát terjesztő Francisella tularensis baktériumot a tüntetés napján és másnap fedezték fel annak helyszínén, a Washington központjában lévő sétányon, a Mallon - közölte Gregg Pane fővárosi tiszti főorvos, akit a The Washington Post című amerikai napilap idézett vasárnapi számában.

A baktériumot a belbiztonsági minisztérium által telepített érzékelők mutatták ki még akkor, de az elvégzett vizsgálat eredményét csak pénteken közölték - tette hozzá Pane.

A belbiztonsági minisztérium vezetői szerint a baktériumot nem szándékosan terjesztették, jelenléte "környezeti okokkal" magyarázható. Pane bejelentette, hogy szigorították a biztonsági intézkedéseket, és felhívták az egészségügyi hatóságok figyelmét arra, hogy a baktérium okozta megbetegedésekre lehet számítani a térségben.

Kérte azokat a tüntetőket, akik tüdőgyulladás tüneteit tapasztalják magukon, hogy jelentkezzenek orvosnál. "Semmi nem utal arra, hogy bárki megfertőződött volna" - tette hozzá. A tularémia fertőző betegség, amelyet nyulak és más rágcsálók kaphatnak el. Emberre is átterjedhet, ha az fertőzött állathoz ér.

A biológiai fegyverrel elkövetett terrortámadás veszélye nagy aggodalommal tölti el az amerikaiakat, mert az utóbbi években volt néhány olyan merénylet az Egyesült Államokban, amelyet a lépfene kórokozójával, illetve ricinnel követtek el.