Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Bezár a bazár

2000.08.31. 12:23
Tihany felől befújt egy gigantikus pöff, ezért a 125-ös tengeri cirkáló - amely egyébként is deckmenetben hasította a balatoni víztükröt - beborult - Singlár Tibor kormányos szerint ez volt az utolsó említésre méltó történése a balatoni nyáridőnek, amely az ijesztő szavak ellenére könnyen kezelhető probléma volt. Cakompakk a bőgyomrú balatoni vendéglátóipar azonban megszívta az időjárási akciókat, mert a turisták fogyását az idén főként az eső szabályozta, amiből rendesen kijutott az üdülő néptábornak. Így a horgolt terítők, és a kitömött rókák jövő nyárig csupán valamely raktárban rohadnak majd, ahol sem a keletnémet szandál-, sem pedig a tinédzser fiúk látványra gerjedő végtagcsattogása nem lesz hallható.
Onedin-sarj
A ,,Ki a leghülyébb magyar a parton?" versenysorozatnak ebben az évben két győztese lett. Az első a sétahajózás előtti percekben mélybarna szemekkel kérdezte meg Singlár Tibort, a Szaturnusz MAHART-járat vezetőjét, hogy melyik lesz a napos oldal. A kormányos saját bevallása szerint elnémult, de nevetését az abszolút bajnok történetére tartogatta. A hajó szintén indulni készült, amikor a partról valaki megkérdezte, hogy van-e büfékocsi. A kapitány tanult iróniával mondta, hogy igen, a következő vágányon megtalálja. Az ipse elindult, és soha nem érkezett vissza.

Tisztelgő japánok

Kamikáze
A jacht kategóriába tartozó 17 méteres hajónak folyamatosan volt munkája a nyáron. Az óránkénti 700 forintos jegyárak barátinak mondhatóak, bár az utazó akár luxustúrára is befizethet, ahol 2500 forintért plusz félórát, pezsgőt, és sós csemegét is kaphat mentőövként.
- Az a bevétel megvolt, amivel számoltunk, és szerintem egyáltalán nem voltak kevesebben, mint tavaly - mondta a Singlár Tibor, majd zakót öltött, hogy a Horthy időket idéző tengernagyi tisztelettel fogadja a japán nagykövetet. Az Index az elindulás előtt lecsekkolta a hajót, de a tizenkét darab röviditalos pohár mellett, csupán annyit látott, hogy a nagykövet tisztelgésre emeli, amúgy hajlongáshoz szokott kezét, a tini-horgászbotnál éppen nagyobb hölgytag pedig a tini nindzsa teknőcbe csavart telefonját babrálja. A Dragonball főcímzenéje azonban nem csendült fel.

Érett asszonyok dicsérete

Nem alszik
Siófok kihalt, és szép. A Beach House színpadát már egy hete elbontották, a német rendszámú autókba hátulról már nem lehet belátni, csupán néhány párocska próbálja marasztalni a spontán kialakult szerelmet a part melletti padokon. Valljuk be, néha sikerül, de ebben az évben a "harmincas nők voltak bevadulva". Péter aggasztóan lazán beszél, nem is csoda az egész nyári büfézés kiveszi az emberből a merevséget.
- Idejöttek a pulthoz, és ment a pályázás. Általában a barátnőkkel érkeztek, komolyan mondom háromszor vittek be szemműtétre, olyan bigék voltak. Ennél a pontnál Józsi kollégája határozottan harapott bele a hot-dogba, pedig ő végig palacsintatésztát kavart, így pontosan tudja, hogy az idén a csoki-vanília öntet vitte a pálmát, mert a turisták nem spórolnak, és ,,be nem áll a szájuk a rágástól".

Nyugatot másoljuk
A szezon alatt 300 és 400 ezer forintot lehet keresni egy-egy idénymunkásnak. Ezt már Rolandtól tudta meg az Index, aki egész nyáron gyrosokat pakolt össze példásan görögös módon. Amúgy hazai bányafellegvárunkból jött, és semmi kedve visszamenni a munkanélküli órákba. Pedig Komló megint közel lett, hiszen ottjártunkor már csak elvadult, és elnyomorított siófoki lokálpatrióták tesztelték az árengedményes kocsmákat. A legtöbbnek azonban augusztus utolsó napjáig szól a szerződése, amit ugye rendes honpolgárhoz méltóan nem lehet csak úgy felrúgni.

Állás- és szállásféltők

Siófokon nem szeretnek beszélni a bevételekről. A kiadásokról azonban annál inkább, de ez érthető, hiszen ,,most magyarázzam el minden vállalkozónak, hogy hülye, ha beüti a pénztárgépbe a bevételt", és mivel a mondathoz tekintet is tartozik, nem kérdezősködünk tovább.
- Tetszik tudni huszonöt éve dolgozom itt, most meg jönnek a fiatalok, nem mondok én magának semmit. Károly egy állami intézmény üdülőjének karbantartója, aki a "karban tartást" nem csak kezeivel végzi. Éppen a seprűzés idillikus pillanatában beszélgettünk, de szerinte nincs itt baj, "mert ugyanannyian vannak itt, mint mindig."
- Csupán a beutalókkal érkezők száma csökkent, a magánzó turisták most is jönnek. Nézze meg, az az apartman is tavaly épült.

A teraszon a tulajdonos húszévnyi vendéglátói múltat elevenít fel húsz perc alatt. A tizenkét szobás apartmanban 2 és 4 ezer forintért taksálták a balatoni éjszakákat, ami nem volt éppen nyugodt mozdulatlanság, lévén száz méterre a kérótól bizonytalan időszakonként felordított Lang Györgyi, vagy éppen a Bon Bon. Ezen permanens sokkhatás ellenére a turisták kedvelték a helyet, magyarok, németek vegyest, és igazolásul az Index 'D' matricákat is talált egy otthagyott bőröndön.

Parkminátor

Bors őrmester
A tüchtig kis utcán parkplatzokon vizslat a tényfeltárás, mit frühstück természetesen, hiszen ezt még frei, még Bors István szerint is. Bors István kéthete a Zsaru magazinban is szerepelt. Bors István erős ember, jelen pillanatban egyetlen autót őriz, pedig ,,egész nap itt kell ülnöm, bár ebben az évben nem loptak el tőlünk autót, és most már nem is fognak." A Pa-DÖ-Dö koncert simán behallatszott, a forgalom is nagy volt, de ennek ellenére Bors István szereti a munkáját. A megfontolt stílus után Füles magazint nyit, magának nyugalmat, nekünk jó utat kíván, és visszaül a Beach House hivatalos parkolója elé kitett ülőkére.

Rendőrségi információink szerint az autólopási szakterületen az Audik és az Opelek voltak a legkelendőbbek. Egyéb közbiztonságra vonatkozó adatot azonban nem sikerült megtudnunk a Budapestről levezényelt rendőröktől, csupán annyit, hogy keveset fürdöttek, és annál többször riasztották őket zsebtolvajokhoz. Ez örök probléma, nem lehet vele mit kezdeni. Mint, ahogy az elnevezésekkel sem, mert a ,,Maradona-gyros" túl eklektikus, az ,,Öreg Platán" túl avítt, a ,,Zöld Takony" meg Pécsen van, úgyhogy ebben a mondatban is benne maradtunk.

Bícshauz

Love parade
- Hangosak voltak, de megérte ezért a kis mellékesért. Panni néni kezében milliók fordultak meg kétszázötven forintjával, és a munka nem volt unalmas. Különösebb rendbontás nélkül zajlottak az események, de valószínű Panni néni toleráns típus, hiszen harminchét évig vezető óvónő volt. Nem utálkozik, nem mesél, és nem fotogén. A strand partján mindenki mosással, és takarítással múlatja idejét, az utolsó ,,Summer end" fesztivált pedig két plakát hirdeti. A vízben csupán egy öregtest maszatol, a parton pedig német turisták teste érintődik kólát ivó napocska sugaraival. Ebben a pillanatban még Palik strandröplabda közvetítéseit is elviselné az ember, ha azt mérné rá a sors.

Komp-likált agyak

A Szántód nevű falucska ilyenkor még szörnyűbb látvány, mint egyébként, mintha román iparművészek kaptak volna lehetőséget, és csupán néhány új keletű házcsoda bizonyítja országimázsunk folyamatos erőfeszítéseinek sikerességét. A komp azonban mégis csak okos találmány, mint az Oakley napszemüveg, meg a leértékelt bikini. Boglárka nyáron fürdőruhát árult, és tapasztalatai szerint idén a 'noname' márka vitte a pálmát, ráadásul leértékelve. Egyébként a popós fürdőruha manapság már nem divat, a szalonvendég annál inkább, aki hanyagul fricskázza a cuccokat, és szalmonella tüneteknél súlyosabb arccal vezeti ki barátnőjét a bazársorból.

Egészen a kompig, amely legott Tihanyba repíti az embert, azonos forgalommal, és ütemben és pontatlansággal, mint az ellenjárat. Érdekes tényként rögzíthetjük azt a kirekesztő politikát, amelyet a MAHART alkalmaz multikulturális alapon. A bliccelőket ugyanis 5000 pénz megfizetésre kötelezi az angol, a német, valamint a hungary nyelven íródott tábla, a hollandus valamint az olasz vendégnek azonban csupán 1000 forintot írtak. Ennek ellenére nem daueroltunk, és Ajax pólót sem vásároltunk a Schumacher-Häkinnen-Meat Loaf portrébázison.

Szemnek, szájnak ingere

Baklövések
Kompon utazni jó, mert leszűkíti a távolságot, és nem úgy megy, mint egy vitorlás, amelynek 50 perc és két nap között változik a másik part elérése. Bár lehet, hogy mégis azt kellett volna választani, mert aki Tihanyban partra lép, az arab világba lép, ahol a kézzel faragott kerti törpék, a vaddisznófejek, és a feldíszített preparált állatok még akkor sem okoznak meglepetést, ha azt Balaton kontúros képeslap mögül nézzük. Van egyébként bográcskínálat is, meg unatkozó árusok, akik előszeretettel vezetik végig, és meg a vendéget, hogy a delfin echte balatoni őshonos állat, a tihanyi apátságról készült fénykép pedig otthon megelevenedik, és rögvest Barbie-házzá alakítható.

Terítő teríték

A terítők azonban kelendőek. Főként a 'mitteldecke' méretűek, mert ezek a közepes asztalokra csempésznek valami horgolt életérzést, és mivel ez a méret németeknél nagyon dívik, viszik, mint a cukrot. Figyelemreméltó azonban, hogy a hazai terítőipar miként követi a trendeket.
- A németeknél rengeteg az idétlen asztal, amely vagy hatszögletű, vagy nyolcszögletű. Ezért találtuk ki a cikcakkos szélűeket. Az elmondottakat igazolni látjuk a választékban, ami a nagyméretű terítőktől kezdve a kisméretűkig kínálja a fantáziát. Az Index fojtó partvonalbeli viszályba csöppent, mert az egyik árus folyamatosan lopja a másik árus mintáit, amely következésképp homogenizálja a terítő terítéket, és ezzel gátolja a kreatív meggazdagodás lehetőségeit. Kábé így lehet összerakni az anyázásokkal terhes véleménykülönbözőség alapproblémáját. Egyébként a kalocsai mintát nem komálják a németek
- Megkülönböztettünk háromfajta turistát. Az osszik, a keletnémetek 15-20 márkáért vásárolnak, a mittelclasse 30-40 márkáért, az oberclasse meg sokat költene, de azok meg már régen nincsenek a parton. Péter kicsit bosszús emiatt, meg az autentikus területekről behozott portékák miatt is, meg a kormány miatt is, meg miattam is, amelyet beszélgetésünk közben többször is jelzett.
- A dumálás. Az megy.

Bezár a bazár

Téli álom
Meg a bárányfelhő. Persze a június tömény napfény volt, és boldogság, de a júliusi monszun elmosta a reményeket. Az augusztus 20-ai ünnepléssel pedig végleg befellegzett a sokat remélő vendéglátóiparnak. Pedig akkor még meglepetést is ígértek, és a közönség ,,úgy meglepődött, hogy nem lett semmi, hogy mindenki hazahúzott". Az északi parton csupán Balatonfüred tartja hadállásait, a kemping még mindig tele van, és a vízben lubickolás vidám hangjai kúsznak a déliek felé. Igaz a vasútállomás üres és kínos látvány, pláne akkor, ha az ember forgalmat, és elégedetlenséget akar tudakolni.

Attól azonban messze vagyunk, hogy pontos mérleget tudjunk vonni, mert a legtöbben még nem készítették el a végelszámolást, Egyelőre az őslakosság pihenni szeretne, és nyugodtan aludni, és végre úgy végigmenni a stégen, hogy profitorientált gondolkodás nélkül tudjon odaszólni a szembejövőnek: Nézd öreg, kopás van, mert különben a parti őrség fogja megtalálni térdig felhúzott zoknidat!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!