Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rekordnyár volt a Balatonon

2006.10.31. 17:19
Az idei balatoni szezont az átlagosnál melegebb napok, rekordmagasságú vízhőmérséklet, mindössze öt erősen szeles nap, valamint a szokottnál hosszabb "indián nyár" jellemezte. Nyáron tízen fulladtak a tóba.

Az idei szezon volt a harmadik, amikor egy hónappal korábban, április 1-jén kezdődött és egy hónappal tovább, október végéig tartott a viharjelzés leadásához szükséges készültség a Balatonon, közölte az idei szezon zárása alkalmából Bartha Imre, a siófoki obszervatórium vezetője.

A kéthónapos meghosszabbítást a horgászok és a vitorlázók kérésére vezették be, s az eddigi tapasztalatok egyértelműen igazolták az intézkedés hasznosságát. Bartha Imre tájékoztatása szerint az idei szezont az átlagosnál melegebb napok, rekordmagasságú vízhőmérséklet, mindössze öt erősen szeles nap, valamint a szokottnál hosszabb "indián nyár" jellemezte.

Az időjárási adatok alapján ezen a nyáron június 15-től augusztus 20-ig igazi strandidő volt a tó környékén. A balatoni nyár legforróbb két napja június 26. és július 22. volt, amikor a levegő hőmérséklete 34 fok körül alakult. A Balaton legmagasabb és egyben rekordot beállító vízhőmérsékletét, a 31 Celsius fokot július 28-án mérték Siófoknál. A napsütésben leggazdagabb hónap a július volt, ekkor a napsütéses órák száma több mint 30 százalékkal felülmúlta a sok évi átlagot.

Bartha Imre beszámolója szerint az áprilistól októberig terjedő időszak nem bővelkedett nagy viharokban. Az óránként 90 kilométert elérő vagy meghaladó szélsebességet öt napon hat alkalommal regisztrálta a Balaton partján üzemelő tíz automata meteorológiai mérőműszer valamelyike. A legerősebb szélvihar június 29-én, az esti órákban tombolt Siófokon és Balatonaligán, 112-118 kilométeres sebességgel.

Az idei szezonban tízen fulladtak a Balatonba, ám ezeknek a haláleseteknek egyike sem az elmaradt vagy a kései viharjelzés következménye, közölte az obszervatórium vezetője. Hozzátette: a Balaton partján üzemelő mérőműszerek minden a fürdőzőkre, a vitorlázókra, vagy a szörfözőkre veszélyt jelentő erős szelet időben és pontosan jeleztek, a fényjelzők összességében több mint kétezer órát működtek. Bartha Imre jelezte, a balatoni viharjelzés jövő év április 1-jén indul újra.