Valér
4 °C
8 °C

Inni lehet a Balatonból

2004.05.28. 14:15
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter elégedett a Balatonnal. A víz állapota kitűnő, inni lehet belőle, a vízszint pedig egyenesen csodás, a tavalyi legmagasabb vízállásnál most 9 centiméterrel magasabb. A környezetvédelmi tárca vezetője nem akar Teremtőként beleavatkozni a tó ökológiájába, szerinte minden rendben.
Nagyon jó állapotban van a Balaton, állapította meg Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, aki szerint a víz olyan jó minőségű, hogy inni lehet belőle.

A vízszint 19 centiméterrel magasabb az egy évvel ezelőttinél, de a tavalyi legmagasabb szintnél is 9 centiméterrel magasabb. A balatonkenesei partot megtekintő miniszter szerint "az elmúlt években megfogalmazott aggodalmak vészhírekként jelentek meg, eltúlozva a gondokat. A Balaton változik: hol több, hol kevesebb a vize, de a Teremtő szerepét nem szabad megkísérelni átvenni" - jelentette ki.

"A vízpótlást most nem emlegetik, de előfordulhat, hogy az éghajlat változása miatt mégiscsak szükség lesz a tó vizének mesterséges pótlására. Erre felkészülünk, de ha nem szükséges, nem avatkozunk be a természet rendjébe" - hangsúlyozta Persányi Miklós az ülésen, amit annak tiszteletére rendeztek, hogy a helyi víziközmű-társulat 30 évvel ezelőtt az országban az elsők között alakult meg.

A Balaton élővilágának az egyensúlyát és vízminőségének a megőrzését szolgáló kormányzati tervekről szólva a miniszter elmondta: a szennyvíz-szivárgások megszüntetésére, a Sió-csatorna medrének rendezésére, a nádasok megóvására és a Balaton eredeti halállományának a megvédésére fordítják a rendelkezésre álló forrásokat. 2005 végére megépülnek a tó körül az állami szennyvíz főgyűjtő-csatornák, 2006-ra pedig a Balaton körzetében megoldódik a hulladékkezelés is.