Konstantin
12 °C
26 °C

Száz túlélőt találtak a hajóbaleset után

2006.02.03. 15:25
Viharos tengeren süllyedt el egy egyiptomi komphajó fedélzetén 1415 utassal. A mentés több órás késlekedés után indult el. Eddig száz túlélőt mentettek ki. A kompon zarándokok és egyiptomi vendégmunkások nyaralásból hazatérő családjai utaztak.

Már a hivatalos közlések szerint is elsüllyedt egy egyiptomi utasszállító hajó a Vörös-tengeren. Az el-Szalam Boccaccio 98 nevű hajó fedélzetén a CNN értesülései szerint 1415-en utaztak, köztük 1310 munkásosztálybeli egyiptomi, akik a mekkai zarándoklatról tértek haza.

El-Szalam Boccaccio 98
Az egyiptomi komp

A Vörös-tenger Bermuda-háromszöge
A mostani hajókatasztrófa közelében már 1991-ben is elsüllyedt egy, az el-Szalam Boccaccio 98-hoz hasonló komphajó, ami ráadásul szintén az el-Szalam Tengerhajózási Társaság tulajdona volt. Az el-Szalam Express fedélzetén 500-nál többen vesztek oda. A hajó roncsa ma turistalátványosság, a könnyűbúvárokat szervezett csoportokban viszik a roncshoz.
El-Szalam Expressz
Az el-Szalam Expressz roncsa

Az el-Szalam Expressz Dzseda kikötőjéből tartott Szafaga felé, fedélzetén Mekkából hazafele tartó zarándokokkal. A kapítány nem keveredett viharba, viszont hajóját szokása szerint egy szűk szirtszoroson keresztül vezette célállomása felé. A veszélyes útvonal két órával rövidítette le az utazást. Utolsó útján, 1991. december 16-án a kapitány hibázott és a hajót egy koralszirtnek vezette.

A CNN szafagai tudósítója úgy értesült, hogy a hajón a zarándokok mellett Szaúd-Arábiában dolgozó egyiptomi vendégmunkások a tavaszi iskolai szünet végén hazatérő gyermekei és családtagjai is utaztak.

A szaúdi és az egyiptomi hatóságok nem kevés késlekedés után reggel indítottak mentőalakulatokat a hajó utolsó ismert pozíciójába. A hivatalos tájékoztatás szerint eddig 100 túlélőt találtak, de hullák tucatjait is kiemelték a vízből.

A hajó csütörtök este hétkor futott ki a szaúd-arábiai Duba kikötőjéből. Éjfél körül, amikor már 112 kilométerre (62 tengeri mérföldre) járt a partoktól, a hajó képe eltűnt a radarképernyőről. A hajónak hajnali háromkor kellett volna megérkeznie az egyiptomi Szafaga kikötőjébe.

Az egyiptomi tengerészeti hatóságok szerint a hajó elsüllyedése idején hatalmas hullámokat kavaró vihar tombolt a tengeren.

"Vannak túlélők" - erősítette meg a CNN értesüléseit Mohamed Lutfi Manszur egyiptomi közlekedési miniszter, aki szerint "a mentőalakulatok erejüktől telhetően mindent megtesznek a túlélők megmentéséért".

#alt#
A baleset helyszíne

Az egyiptomi hajó utolsó ismert pozíciója 62 tengeri mérföldre (111,6 kilométerre) volt a dubai partoktól. A hajó tulajdonosa az egyiptomi el-Szalam Tengerhajózási vállalat. A hajó százharminc méter hosszú, húsz méter magas, elöl-hátul billenőkapus komphajó, 1999-ben épült.