Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elpusztult a londoni bálna

2006.01.21. 19:19
Kapcsolódó cikkek (1)
Önjáró uszályon próbálták visszavinni a tengerbe a Londonig eljutó bálnát, amely azonban szombat estére elpusztult. A vízi emlős felbukkanása a Temze belvárosi szakaszán péntek óta az első számú hír a brit médiában. Korábban egy másik, bébi korú cetfélét holtan találtak a folyóban, szintén London belterületén.
Az élve megmentett, mintegy hat méter hosszú északi palackorrú cetet, amely szakértők szerint halakat követve, az erős dagály által is segítve úszhatott fel előző nap a Temzén, több órás, fejlett technikai eszközökkel végrehajtott mentőakció után emelték a nyugat-londoni Battersea-híd közelében egy önjáró uszály fedélzetére, és a hajó szombaton késő délután elindult vele a Temzén lefelé, a tenger irányában.

A bálnát előzőleg felfújható, élénksárga mentőtutajra helyezték, és ezzel együtt emelték rá az uszályra; útközben folyamatosan locsolták, hogy ne száradjon ki a bőre. Ilyen tengeri emlőst 1913, a folyóbeli állatállomány rendszeres figyelésének kezdete óta nem láttak a Temzén.

Nézze meg képeinket!

A tengeri emlős azonban minden mentési kísérlet ellenére, szombat este elpusztult. A terv az volt, hogy az állatot a Temze torkolatában visszaengedik a tengerbe, de a cetet kísérő állatorvosok ezt attól tették függővé, hogy a mentőakció közben vett vérminták nem mutatnak-e ki olyan betegséget, amely esetleg megakadályozta volna a tengeri emlős visszailleszkedését eredeti környezetébe.

Ez utóbbi esetre a bálna kíméletes elaltatását tervezték, de a megtermett vízi lénnyel végül a természet végzett: a tenger felé vezető út utolsó szakaszán, szombat este azt jelentették az uszály fedélzetén tartózkodó állatorvosok, hogy a cet kimúlt.

A Temze meglehetősen alacsony vízhozamú, sekély folyó, folyásiránya erős tengeri dagály idején rendszeresen megfordul, ami megkönnyíthette a bálna felúszását egész Londonig. A cet előző nap, turisták és londoniak százezreinek figyelmétől övezve a parlament és az attól nyugatra fekvő Chelsea kerület között körözött, majd kora estére eltűnt.

Szakértők reménykedtek abban, hogy az állat az ismét rendes folyásirányba fordult áramlással visszaindult a tenger felé, ám szombaton újból felfedezték a londoni Battersea kerület partjainál. A bálnán több sérülés nyoma látszott; ezeket valószínűleg akkor szerezte, amikor a Temzén horgonyzó hajóknak és motorcsónakoknak ütközött.

Az északi palackorrú cet az Atlanti-óceán északi vizeiben él, kisebb csoportokban, és arról ismert, hogy hosszabb időre akár háromezer méteres mélységbe is képes lemerülni.

A mentőakció után szinte pillanatokkal egy újabb cetfélét találtak a Temze londoni belterületi szakaszán, a Putney-hídnál, de ez a tengeri emlős, amely szakértők szerint nemrég születhetett, már nem élt.