Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kicsapott a medréből a Balaton

2006.03.12. 21:29
Méteres hullámokat korbácsolt a Balatonon az erős északi szél, a déli partot több helyen is elöntötte a víz, lakóházakat azonban nem veszélyeztet, közölte a katasztrófavédelem. Károkról érkeztek hírek Vas megyéből is.

A 80, helyenként 100 kilométeres erősségű szél "megnyomta" a tó vizét, amelynek vízszintje jelenleg meglehetősen magas, 116 centiméter, ezért a hullámok kicsaptak a partra, mondta Heizler György, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

Homokzsákok a strandon

Balatonlellén a szabadstrandon három hektárnyi területen áll a víz. Nyolc faház, három üzlet és egy hatlakásos társasház található ezen a területen, a strandra 200 homokzsákot vittek ki, hogy útját állják a tó vizének.

A tűzoltók irányításával 25 helyi önkéntes építi a gátat, a mögötte lévő vizet pedig visszaszivattyúzzák a tóba.

Faházakat nyaldosott a víz

Fonyódon az úgynevezett Szúnyog-szigeten a kicsapódó hullámok elértek négy faházat, Balatonbogláron pedig egy partközeli utcában 13 ház lábazatát "nyaldossa a víz".

Balatonfenyvesen, a déli part egyik legmélyebben fekvő településén a katasztrófavédelmi szakemberek valamennyi part menti utcát végigjártak, jelentésük szerint a házakat jelenleg nem veszélyezteti a víz.

Fákat csavart ki a szél Vasban

Fákat döntött ki, tetőket rongált meg a viharos erejű szél vasárnap Vas megyében. Szombathelyről, Körmendről és Sárvárról is érkeztek riasztások, a viharos szél több fát is villanyvezetékre döntött.

Egy kidőlt fa Körmenden külterületén elzárt egy utat, ott egy ideig nem lehetett közlekedni, Szombathely belvárosában egy ház ablakának zsalugátere szabadult el, Sárváron egy 20 méter magasságú fenyőfa dőlt rá egy villanyvezetékre. Szombathelyen egy ház kéménye dőlt le, cserepek is lehullottak, személyi sérülést szerencsére nem okozott a szélvihar.