2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Életveszélyben a barlangban rekedt búvár

2002.01.28. 09:05
Hétfő reggelre immár kétszázan - zömében budapesti és pécsi búvár-barlangászok - keresik szombaton eltűnt társukat a Bódvarákó melletti Esztramos barlangban, ahol a 26 éves férfi oktatóként vett részt egy ismeretlen, víz alatti barlangrész feltárásában.
A bódvarákói Esztramos barlangban rekedt búvárral még hétfőn reggel is tartották a kapcsolatot, a hangja azonban igen messziről és rosszul érthetően érkezik a barlangi járatokon át a mentőkhöz. A búvárok félóránként váltják egymást, és próbálják kiszabadítani a szerencsétlenül járt férfit- tájékoztatta Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztás -vezetője az Inforádiót.

A zavaros víz akadályozza a mentést

Nehezíti a mentést, hogy a búvárok egyáltalán nem látnak a zavaros vízben. Adamko szerint viszont folyamatosan tudnak kommunikálni a bentrekedt férfival. Eddig egyébként nem sikerült megtalálni azt a járatot, amelybe a búvár szombaton reggel belesett. A férfi állapota annak ellenére stabil, hogy két napja van a hideg vízben.

A búvármunka mellett megpróbálnak lyukat fúrni a hasadékba, hogy esetleg élelmet és meleg italt tudjanak lejuttatni a búvárhoz.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy mintegy 150 méter hosszúságú tömlőt vitt a helyszínre, azzal próbálnak oxigént juttatni abba az üregbe, ahol a búvár tartózkodik.

A mentőosztag munkáját rádiókommunikációs rendszer segíti: a mentőbúvár folyamatosan jelezni tudja, hogy merre jár, és közben információkat is vehet arról, hogy milyen irányba haladjon. A búvár vezetőkötele feltehetően elszakadt, de egy kürtőn keresztül sikerült olyan helyre jutnia, ahol levegő van.

Cseppkőbarlang a bánya alatt

Az Aggteleki Nemzeti Park területén található Esztramos-barlang feletti hegyet mintegy 15 esztendővel ezelőtt kőbányászat céljából kezdték bontani, a környezetrombolást azonban később leállították. A volt bánya alatt - mint kiderült - csodálatos szépségű cseppkőbarlang található. Ezt térképezik fel budapesti és pécsi búvár-barlangászok.