Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Életveszélyben a barlangban rekedt búvár

2002.01.28. 09:05
Hétfő reggelre immár kétszázan - zömében budapesti és pécsi búvár-barlangászok - keresik szombaton eltűnt társukat a Bódvarákó melletti Esztramos barlangban, ahol a 26 éves férfi oktatóként vett részt egy ismeretlen, víz alatti barlangrész feltárásában.
A bódvarákói Esztramos barlangban rekedt búvárral még hétfőn reggel is tartották a kapcsolatot, a hangja azonban igen messziről és rosszul érthetően érkezik a barlangi járatokon át a mentőkhöz. A búvárok félóránként váltják egymást, és próbálják kiszabadítani a szerencsétlenül járt férfit- tájékoztatta Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztás -vezetője az Inforádiót.

A zavaros víz akadályozza a mentést

Nehezíti a mentést, hogy a búvárok egyáltalán nem látnak a zavaros vízben. Adamko szerint viszont folyamatosan tudnak kommunikálni a bentrekedt férfival. Eddig egyébként nem sikerült megtalálni azt a járatot, amelybe a búvár szombaton reggel belesett. A férfi állapota annak ellenére stabil, hogy két napja van a hideg vízben.

A búvármunka mellett megpróbálnak lyukat fúrni a hasadékba, hogy esetleg élelmet és meleg italt tudjanak lejuttatni a búvárhoz.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy mintegy 150 méter hosszúságú tömlőt vitt a helyszínre, azzal próbálnak oxigént juttatni abba az üregbe, ahol a búvár tartózkodik.

A mentőosztag munkáját rádiókommunikációs rendszer segíti: a mentőbúvár folyamatosan jelezni tudja, hogy merre jár, és közben információkat is vehet arról, hogy milyen irányba haladjon. A búvár vezetőkötele feltehetően elszakadt, de egy kürtőn keresztül sikerült olyan helyre jutnia, ahol levegő van.

Cseppkőbarlang a bánya alatt

Az Aggteleki Nemzeti Park területén található Esztramos-barlang feletti hegyet mintegy 15 esztendővel ezelőtt kőbányászat céljából kezdték bontani, a környezetrombolást azonban később leállították. A volt bánya alatt - mint kiderült - csodálatos szépségű cseppkőbarlang található. Ezt térképezik fel budapesti és pécsi búvár-barlangászok.