Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Összedőlhet a pisainál is ferdébb torony

2007.07.29. 16:44
Évi hat-nyolc centit dől, így már a pisai ferdetoronynál is ferdébb a Bad Frankenhausen-i Hegyi Boldogasszony templom tornya. A tornyot 1958 óta el akarják bontani, de lehet, hogy mégis inkább megmentik. Vagy öt-hat éven belül összedől.

A szakértők szerint öt-hat éven belül összedőlhet a Bad Frankenhausen-i Hegyi Boldogasszony templom tornya. Pedig a németek most már okkal büszkék saját ferdetornyukra. A templomtorony ugyanis a legújabb mérések szerint már a híres pisainál is ferdébb.

A mérések szerint az 56 méter magas torony csúcsa 4,33 méterrel hajlik el, míg a pisai 4,27 méterrel. Aggasztó viszont, hogy a torony milyen lendületesen dől, 1920-ban még csak 2,21 méter volt a kilengése.

A szakértői vizsgálatok szerint a torony alatt a vízmosások miatt feltartózhatatlanul mozog a talaj.

Ráadásul a vidék geológiailag két plató - Bad Frankenhausen és Sonderhausen - találkozási pontján fekszik. Ez gyakori földcsuszamlásokat okoz a vidéken.

A torony egyébként az írásos feljegyzések szerint már 1640-ben elhajlott, 1759-ben a tűzvész után pedig már helyre is kellett állítani. 1934-ben kettérepedt, 1958-ban pedig a lebontásáról döntöttek, de ezt azóta is halogatják.

A bontási tervekkel párhuzamosan 1922 óta az alapzat megerősítésén is dolgoznak, de a talajfeltöltéstől is csak az évi 6-8 centis dőlés lassítását remélik. Igaz, így száz évvel meghosszabbíthatják a torony életét.

  • Vennék
  • Hírek