Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Beethoven csontjai Kaliforniában tűntek fel

2005.11.18. 15:43
Több Beethoventől származó koponyacsontdarabot azonosítottak tudósok Kaliforniában. A csontokat egy USA-ban élő férfi örökölte dédnagybátyjától, aki a bécsi egyetemen volt orvos, amikor a híres zeneszerző földi maradványait exhumálták, majd újra eltemették.

A San Jose-i Állami Egyetem Beethoven Központja a két nyolc centiméter hosszú koponyacsont-darabot a kaliforniai Paul Kaufmanntól kapta meg vizsgálatra. Kaufmann ezeket tizenkét évvel ezelőtt örökölte, de soha nem vette komolyan, hogy azok a híres zeneszerzőtől származnak.

Az amerikai férfi dédapjának testvére 1863 körül a bécsi egyetemen volt orvos. Ebben az időben exhumálták és temették el újra az 1827-ben elhunyt zeneszerző földi maradványait, amelynek során a koponyadarabok nem kerültek bele az új fémkoporsóba.

A csontdarabokon és a zeneszerzőnek az ugyancsak az intézet birtokában lévő egykori hajtincsén elvégzett összehasonlító DNS-vizsgálatok igazolták a koponyarészletek valódiságát.

Az analízis során magas ólomtartalmat mutattak ki a csontokban. Ez összevág a korábbi vizsgálati eredményekkel, 2000-ben ugyanis a hajon elvégzett próbák is ólom jelenlétére utaltak. Kutatók szerint a német zeneszerző ólommérgezésben szenvedett és emiatt is halt meg. Egyes vélemények szerint ezzel magyarázható korai siketsége és más egészségügyi problémái is.

A zeneóriás halálát nem szándékos mérgezés okozta, hanem feltehetően a bor édesítésére használt ólomcukor vagy a szennyezett Dunából származó halak.

A hajtincshez hasonlóan a koponyacsont darabkák is kalandos utat jártak be. A Kaufmann ősének hagyatékában lévő relikviákat a családtagok továbbörökölték, így azok eljutottak Hawaiira, az USA-ba, Franciaországba, majd újra a tengerentúlra.

A kutatók további vizsgálatokat is el szeretnének végezni a csontokon és a hajtincsen. A furcsa maradványokat valószínűleg kegyeleti okokból nem fogják kiállítani, de a Beethoven Központ honlapján képek láthatók a maradványokról.