Piroska
3 °C
3 °C

Az orosz gazdaság mentsvára: a béka

2002.07.30. 14:38
Sokan a plafonig ugranak, ha meglátnak egy békát. Az orosz gazdák inkább zsákot ragadnak, és gyűjtögetnek veszettül. Úgy hírlik Franciaországban békahiány van.
Gallföldön békahiány van, a tenyésztő programok nem tudnak elég állatot produkálni, a vadon élő békákat pedig megtizedelték a vadászok és az ipari szennyezés. A hiányt az Oroszország déli éléskamrájának számító kubányi régió oldhatja meg - olvasható a BBC Magyar Adásában.

Veszélyben az ökológiai egyensúly?

Az orosz farmerek bizakodóak, igyekeznek jó hírverést csapni portékájuknak. "A békacomb a diétamániás fogyasztó álma" - mondták az orosz tévének. Nem tartalmaz koleszterint, tele van fehérjével és sokkal ízletesebb, mint a sertéshús vagy a marhahús. A kubányi gazdák először moszkvai és szentpétervári éttermeket árasztottak el békalábaikkal. Egyelőre csak befogják exportbékáikat, jövőre azonban békatenyésztő farmok megnyitását tervezik.

A környezetvédők szerint azonban az intenzív békakereskedelem veszélyezteti az ökológiai egyensúlyt. A békák ugyanis pusztítják a szúnyogokat és a sáskákat. Több fejlődő ország például betiltotta a békacomb exportját, mert a helyi farmereknek több permetet kellett felhasználni a békapopulációk megcsappanásával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!