Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az orosz gazdaság mentsvára: a béka

2002.07.30. 14:38
Sokan a plafonig ugranak, ha meglátnak egy békát. Az orosz gazdák inkább zsákot ragadnak, és gyűjtögetnek veszettül. Úgy hírlik Franciaországban békahiány van.
Gallföldön békahiány van, a tenyésztő programok nem tudnak elég állatot produkálni, a vadon élő békákat pedig megtizedelték a vadászok és az ipari szennyezés. A hiányt az Oroszország déli éléskamrájának számító kubányi régió oldhatja meg - olvasható a BBC Magyar Adásában.

Veszélyben az ökológiai egyensúly?

Az orosz farmerek bizakodóak, igyekeznek jó hírverést csapni portékájuknak. "A békacomb a diétamániás fogyasztó álma" - mondták az orosz tévének. Nem tartalmaz koleszterint, tele van fehérjével és sokkal ízletesebb, mint a sertéshús vagy a marhahús. A kubányi gazdák először moszkvai és szentpétervári éttermeket árasztottak el békalábaikkal. Egyelőre csak befogják exportbékáikat, jövőre azonban békatenyésztő farmok megnyitását tervezik.

A környezetvédők szerint azonban az intenzív békakereskedelem veszélyezteti az ökológiai egyensúlyt. A békák ugyanis pusztítják a szúnyogokat és a sáskákat. Több fejlődő ország például betiltotta a békacomb exportját, mert a helyi farmereknek több permetet kellett felhasználni a békapopulációk megcsappanásával.