Több megyében is felbukkantak a hamis bélyegek

2003.03.04. 17:00
Nemcsak Baranya megyét, hanem az ország más területeit is érinti a január végén kirobbant illetékbélyeg-hamisítási botrány. Vas megyében is találtak hamis okmánybélyegeket, és a szombathelyi rendőrség alapos gyanúja szerint az országban más bíróságokon is történhetett hasonló eset.
A szombathelyi rendőrség keddi közleménye szerint a Vas Megyei Bíróság feljelentést tett bélyeghamisítás gyanúja miatt, mivel egyes bírósági perekben véleményük szerint hamis illetékbélyegeket használtak fel.

Több bíróságon is használhattak hamis bélyeget

Az ügyben a Szombathelyi Városi Ügyészség eljárást indított, lefolytatásával a szombathelyi rendőrkapitányságot bízta meg. A közlemény szerint a rendőrségi nyomozás során alapos gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy az országban több bíróságon is előfordulhatott hasonló eset, így bűnügyi megkeresések során tisztázza a hatóság a gyanú kizárását vagy megalapozottságát.

A közlésből az is kiderül, hogy "mivel a nyomozás a kezdeti szakaszában van, így az ügy fejleményeiről később adnak bővebb tájékoztatást". Fejes Péter, a Vas Megyei Főügyészség szóvivője megerősítette: az ügyben két gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, egy személy ellen elfogató parancsot adtak ki, de ezzel a gyanúsítottak köre még korántsem teljes.

Az Országos Rendőr-főkapitányság illetékese csak annyit mondott az MTI megkeresésére, hogy az ügyben a Baranya, valamint a Vas megyei rendőr-főkapitányság nyomoz.

Százmilliós nagyságrendű is lehet a kár

Ismeretlen elkövetők felszámolás alatt lévő cégek ellen tartozás miatt nyújtottak be bíróságra kereseteket, amelyekre hamis okmánybélyegeket ragasztottak. Az elkövetők tudták, hogy keresetükre a cégeknek nincs fedezete, és ilyen esetekben az állam a bélyegekben kifizetett illeték egy részét készpénzben visszatéríti a benyújtóknak. Így több százmillió forintot is elérheti a kárérték. Egy budapesti ügyvédi irodában házkutatás során több millió forint értékben találtak hamis okmánybélyeget.

Legutóbb február közepén tájékoztatott a rendőrség az ügyben folyó nyomozásról. Akkor azt közölték, hogy őrizetbe vették a Baranya megyei okmánybélyeg-botrány újabb gyanúsítottját; az első becslések szerint az okozott kár jóval meghaladja az ötmillió forintot. Az érintett egy pécsi székhelyű, gépjármű-átírásokkal foglalkozó cég vezetője.

A tájékoztatás szerint átvizsgálták Budapesten a BM Központi Nyilvántartó Hivatalában a Közlekedésigazgatási Főosztályra az elmúlt év során befutott küldeményeket. Közölték, hogy az érintett cég által a siklósi okmányirodán benyújtott iratok közül 650-nél használtak ügyesen utánzott bélyegeket.

Három embert vettek őrizetbe

Mint kiderült, az elkövetők nem válogattak a címletekben, a rendőrség az 1000, 2000 és 5000 forintos névértékűekből is bőven talált hamis példányokat. A rendőrség illetékese közölte: a gyanúsított előzetes letartóztatásban várja az eljárás befejezését.

A hamisítási botrányról január végén számolt be először a rendőrség. Akkori tájékoztatás szerint 9 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hármat őrizetbe vettek, és indítványozták előzetes letartóztatásukat bélyeghamisítás bűntettének alapos gyanúja miatt.

  • Tippek
  • Hírek