Divatbemutató a siralomházban

2000.02.16. 12:53
Missouri állam főügyésze pert indított, amiért a Benetton reklámfotós prófétája, a halálbüntetést ellenző helyi erők támogatásával, enyhe csalással bejutott helyi börtönökbe, ahol halálraítélteket fotózott. A Benetton 26 halálra ítélt fotóját és a velük készült riportokat reklámkampányában használja fel.

Jay Nixon főügyész elmondta, hogy a Benetton azzal az indokkal kapott engedélyt a halálraítéltek fotózására, hogy a képek az amerikai Védőügyvédek Szövetsége (NADL) támogatásával egy Newsweek összeállítás részei lesznek. Ehelyett a képek a Benetton reklámkampányának részeiként jelentek meg óriásplakátokon, videókban, és országos hetilapokban terjesztett közel százoldalas reklámmellékletként. "Ez az ügy tisztán politikai indíttatású" - mondja Mark Major, a Benetton New York-i szóvivője. "Egyértelműen azt állítottuk, hogy képriport készül, ez is történt. Csak később döntöttünk úgy, hogy kiterjesztjük a kampányt."

"Börtöneink nem használhatók hirdetési célzattal. A hivatalos szervek természetesen nem engedélyezték volna a belépést ezekre a helyeke, ha megmondták volna a valódi céljukról az igazat" - mondta Nixon. "Itt most az ártatlan áldozatok kárára indítottak kampányt" - tette hozzá.

A per
Felperes: Missouri állam, USA
Az alperesek: Speedy Rice professzor, Gonzaga Jogtudományi Egyetem (mint a Védőügyvédek Szövetségének elnöke), titkárnője Julie Wasson, Oliviero Toscani fényképész, Ken Schulman szabadúszó újságíró. A vád: csalás, okirathamisítás, birtokháborítás Kereset: határozatlan összegű anyagi kártérítés
Az áldozatok hozzátartozói többségükben egyetértenek Nixonnal. Az egyik áldozat édesanyját, Lucendia Findleyt összeültették Mark Majorrel, a Benetton szóvivőjével, a CBS tévétársaság reggeli műsorában. "Azért élek, hogy megakadályozzam azt, hogy sikeresek legyenek" - mondta Findley asszony, akinek tizenhárom éves fiát a huszonnégy halálraítéltet bemutató kampányban szereplő Conan Wayne Hale ölte meg, egy elhagyatott rakparton. Hale-t 1998 májusában ítéltél halálra. Jelenleg az Oregoni börtönben várja az ítélet végrehajtását, a kivégzésekre kihirdetett moratórium végéig. Az Oregoni siralomházból négyen kerültek a Benetton riportsorozatába.

A felháborodott hozzátartozók tüntetést szerveztek a Benetton New York- i irodája elé, amely különösebb atrocitás nélkül folyt le.

A Benetton a halálraítéltek képeivel voltaképpen a halálbüntetés ellen kíván kampányolni. A kampányban őket támogatja a Védőügyvédek Szövetsége, az Amnesty International és II. János Pál pápa. Utóbbi egészen addig, amíg el nem indul a Benetton vallásellenes kampánya. Lényeg, hogy kifizetődjön.

Az Amerikai Egyeült Államok ötven államából harmincnyolcban van halálbüntetés.