Klaudia
-4 °C
2 °C

Benzinlopás volt az állítólagos rasszista támadás

2001.08.01. 15:50
Állításával ellentétben nem rasszista támadás áldozata lett az a kömlői roma férfi, akit életveszélyes égési sérülésekkel szállították kórházba szombaton. A Heves megyei rendőrség forrónyomos csoportja kiderítette: a férfi társával benzint akart lopni a helyi tűzoltószertárból, amikor a petróleumlámpától berobbant a benzint.
Szombaton hajnalban, teljes titoktartásban, rendkívül szigorú körülmények között indult meg a nyomozás azután, hogy egy kömlői roma férfi bejelentette: ismeretlenek megtámadták, benzinnel lelocsolták és meggyújtották az éjszaka során. A Magyar Rádió tudósítója szerint a 20 éves fiút a mentők harmadfokú, életveszélyes égési sérülésekkel vitték kórházba, és az orvosok véleménye szerint még mindig kevés az esély arra, hogy valaha is felépül.

A rendőrség ugyanazon az éjszakán más ügyben nyomozni kezdett Kömlőn, mivel ismeretlenek feltörték a helyi tűzoltószertárt és azt - a tűzoltók elsődleges véleménye szerint - szándékosan fel is gyújtották. Rövidesen kiderült, hogy a két ügy összefügg, de kicsit minden másképpen történt, mint elsőre látszott.

A szerencsétlenül járt fiatalember házat épített, amiből még hiányoztak bizonyos szerelvények. Úgy tervezte 26 éves társával, hogy autójukkal beszerzőútra indulnak, és a nem lakott házakból összeszedik még a szükséges eszközöket. Ám gépkocsijukban egy csepp benzin sem volt. Azt viszont tudták, hogy a tűzoltókocsikban van. Marmokannájuk sem volt, ezért le akarták szerelni a kiszemelt autó benzintartályát, az viszont a rángatásoktól megsérült, és a benzin a fiúra folyt. Mivel nem volt áram a helyiségben, meggyújtottak egy petróleumlámpát, és amikor azt közelebb vitték a tartályhoz, a benzin berobbant.

A megégett férfi még hazavánszorgott, mielőtt mentőt hívtak volna. A fiatalember és társa a kiérkező rendőröknek azt állította, hogy skinheadek támadtak rájuk. A nyomozóknak azonban gyanús lett, hogy hol egy, hol két támadót emlegettek. Az ügy esetleges politikai súlya miatt felállított forrónyomos csoport hamar rájött a két történet összefüggésére, és utánajárva az utóbbi időkben elkövetett kömlői és környékbeli betöréseknek, lopásoknak, egy teherautónyi bizonyítékot foglalt le a fiatal áldozat házában.