Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Rendkívüli állapot Berlinben a viharok miatt

2003.06.24. 06:33
Mini-tornádó húzott el hétfőn este az észak-németországi Norderstedt felett: tíz házról leszedte a tetőt, harminc fát kitépett a földből. Berlinben rendkívüli állapotot rendeltek el, a viharos szél okozta károk miatt a tűzoltóknak több százszor kellett kivonulniuk.
Emberéletben valószínűleg nem esett kár a Hamburgtól északra fekvő településen, mint ahogy Németország többi részéből is inkább csak anyagi károkról érkeztek jelentések, miután elvonult az ország felett az újabb, a hideg és a meleg levegő összecsapásából keletkezett, orkánerejű széllel kísért vihar. A nap folyamán Dél-Németországban 35 és 40 fok közötti hőmérsékleteket mértek. A német meteorológiai szolgálat adatai szerint az idei június eddig 4-7 fokkal melegebb az előző évek átlagértékeihez képest.

Az esti vihar miatt Hamburgban és Berlinben a rendőrségnek és a tűzoltóságnak több százszor kellett kivonulnia, Berlinben rendkívüli állapotot rendeltek el. Az MTI tudósítója a város nyugati felében azt tapasztalta, hogy néhány helyen elterelték a forgalmat a kidőlt fák miatt. A legtöbb helyen azonban csak gallyakat szaggatott le az óránként több mint száz kilométeres sebességgel süvöltő szél. Berlin Zehlendorf kerületében egy közlekedési lámpánál várakozó autóra zuhant faág, az autóban ülő, megsérült házaspárt a tűzoltók szabadították ki. A sínekre dőlt faágak miatt kiugrott a sínről egy Berlin és Potsdam között közlekedő gyorsvasúti szerelvény.