József, Bánk
-7 °C
0 °C

Vadászpuskával lőtte meg a betörőt

2004.01.13. 11:26
Vadászfegyverrel lőtt a házába behatoló idegenre egy budapesti lakos kedden; a férfi feltehetően megsérült, az őt ért lövést követően elmenekült, de nem sokkal később a rendőrök elfogták. A férfi külföldi, de egyelőre nem tisztázott az állampolgársága - közölte, hozzátéve, hogy az ellopott ékszereket a környéken elszórva megtalálták.
Egy XI. kerületi családi házban lakó házaspár reggel észrevette, hogy egy idegen férfi tartózkodik az épület felső szintjén. A behatoló feltehetőleg fegyverrel "leterelte" a házaspárt a földszintre.

"Szükséges mértékben"
Az ügy egyediségétől függ, ám a Legfelsőbb Bíróság egy korábbi döntése értelmében jogtalan támadás esetén jogos védelemnek minősül, ha egy betörő ellen megvédi magát és értékeit a házigazda - mondta az Indexnek egy ügyvéd. Ugyanakkor a támadás elhárításának szükséges mértékűnek és a támadással arányosnak kell lennie. "Tehát egy tízéves, fegyvertelen kisfiút nem zavarunk el puskával." A konkrét esetben a házigazda testi sértést követett el, ami ha nem halálos, beleférhet a jogos kategóriába, nyilatkozta szakértőnk, ám hogy ha valóban fenéken lőtték a támadót, az kérdéseket vet fel. Nem számít önvédelemnek ugyanis, ha a betörő már kifelé tartott a házból és ha nincs "védelmi helyzet".
Az asszony kiment az utcára segítséget kérni, a férj pedig magához vette engedéllyel tartott vadászfegyverét és lövést adott le a férfira, mikor az ismét fegyvert fogott rá. A HavariaPress értesülései szerint fenékbe lőtte a betörőt.

A férfi külföldi

A behatoló, aki feltehetően megsebesült, elmenekült a helyszínről. Nem sokkal később a rendőrök elfogták a betörőt. A férfi külföldi, de egyelőre nem tisztázott az állampolgársága.

Arra a kérdésre, hogy a háztulajdonos jogosan használta-e lőfegyverét, a rendőrség ügyeletese csak annyit mondott, hogy még tart a helyszíni szemle. Az MTI helyszíni információi szerint a betörő, aki többek között ékszereket vitt el, vérnyomokat hagyott maga után, és menekülés közben egyik cipőjét elveszítette. Az ellopott ékszereket a környéken elszórva megtalálták.