Orbán
16 °C
26 °C

Zseblámpával verték a tehetetlen feketét

2004.06.24. 10:45
Hosszú évek bizalomépítő munkájának vethetett véget egy túlbuzgó Los Angeles-i rendőr. A tiszt egy autós üldözés után tízszer verte fejbe zseblámpájával a magát már megadó, tehetetlenül a földön fekvő gyanúsítottat. A jogvédők Rodney Kinget emlegetik, a kamionsofőr megverése négy napig tartó zavargásokhoz vezetett.
Legalább tízszer vert fejbe zseblámpával egy magát már megadó fekete gyanúsítottat egy Los Angeles-i rendőr. Az esetet több tévétársaság is leadta. A férfi megverése felettébb kínosan érintette az antirasszista programja sikeréről pont a múlt héten diadalmas közleményben beszámoló rendőrséget.

Zavargásveszély

"Már megint, pont mint Rodney King esetében" - jelentette ki az ABC Los Angeles-i stúdiójának Najee Ali polgárjogi aktivista. A szintén fekete-amerikai, gyorshajtáson kapott Rodney Kinget 1991-ben verte meg brutálisan négy fehér rendőr. A bántalmazókat a bíróság egy évvel később felmentette, a döntés 55 halálos áldozatot követelő, négy napig tartó faji zavargásokat robbantott ki Los Angelesben.

A rendőrség vezetői azonnal megkezdték az eset kivizsgálását. A tévétársaságok felvételei szerint a rendőrök szerda délután öt óra körül vettek üldözőbe egy, a feltételezések szerint lopott Toyota Camryt. Az autó rövid üldözés után félrehúzódott, vezetője gyalog próbált tovább menekülni, de hamar megadta magát és négykézlábra ereszkedett.

Bizalompróba

Egy rendőr már biztosította, hogy ne tudjon elszökni, ám egy frissiben a helyszínre érkező társa a földre teperte a 37 éves gyanúsítottat és zseblámpájával legalább tízszer fejbe verte. A gyanúsított nem szenvedett súlyos sérüléseket, de az orra ellátást igénylően sérült.

"Amit ma láttam, az veszélyezteti a lakosság bizalmának elnyeréséért folytatott kemény munkánkat" - jelentette ki Jim Hahn polgármester, aki szerint az eset egyben alkalmat is ad a bizalom "letesztelésére". A zavargásoktól tartókat megnyugtathatja, hogy 2002-ben egy hasonló eset után nem tört ki erőszak. Akkor Jeremy Morse rendőrtiszt akcióját rögzítette videón egy járókelő. Az inglewoodi rendőr ököllel arcon ütött egy bolti lopáson kapott fekete tinédzsert, majd a fejét többször is a rendőrautó motorháztetejébe verte.

Morist ugyan azonnal kirúgták a rendőrségtől, a bíróság azonban - miután két esküdtszék sem tudott egységes ítéletet hozni ügyében - felmentette.