Ágnes
-1 °C
2 °C

Tagad az emődi gyilkos bika gazdája

2006.02.28. 19:28
A jövő héten várható jogerős ítélet abban a perben, amelyben egy bika gazdáját állították bíróság elé, mert állata két éve halálra öklelt egy lucernaföld-birtokost.

A Borsod-Abauj-Zemplén Megyei Bíróság kedden tárgyalta másodfokon annak az emődi állattenyésztő férfinak az ügyét, akinek tenyészbikája döfött halálra egy gazdát. A vád szerint a férfi bikája már a tragikus eset előtt is többször elkóborolt, és mivel nem az állattartás szabályainak megfelelően tartotta az állatokat, ezért halált okozó gondatlanságáért indult meg ellene az eljárás.

Két éve a lucernásban találtak holtan az áldozatra, és akkor még nem is gyanakodtak arra, hogy egy állat végezhetett a szerencsétlen gazdával. Mivel súlyos ütés nyomok, és szúrt sebek voltak láthatóak, kezdetben még ""közönséges"" gyilkosságnak tűnt az eset. Csak mikor ezt a szakértők kizárták, akkor terelődött a gyanú a bikára - amely a helybéliek szerint, már többször elkóborolt.

A feltételezések szerint a kóbor állat a lucernatermelő gazda földjén kötött ki. A gazda ekkor egy vasvillával próbálta elkergetni, azonban a megvadult bika többször olyan súlyosan felöklelte és megtaposta, hogy a férfi belehalt sérüléseibe.

Elsőfokon a férfi egy év fogházbüntetést kapott két évre felfüggesztve, de ő folyamatosan tagadta, hogy bikája végzett volna a gazdával, és fellebbezett az ítélet ellen. Néhány napja ugyanakkor a másodfokon eljáró bíróság bizonyítékokat szerzett a gazda ellen. A hemogenetikai vizsgálat kétséget kizáróan igazolja, hogy biztosan az ő állata végzett a férfival. Ítélet a jövő héten várható az ügyben, az emődi gazda egytől öt évig terjedő büntetésre számíthat gondatlanságáért.