Ervin
14 °C
21 °C

Eltűnt két fiola antrax egy amerikai laborból

2006.04.27. 14:16
Az FBI és az Egészségügyi Minisztérium szerint egyszerű könyvelési hiba történt, mások a nemzetbiztonság elégtelenségére és a bioterrorizmus veszélyeire figyelmeztetnek.

Ismét eltűnt két fiola lépfene baktérium a trentoni kormányzati laboratóriumból múlt héten, jelentette be az amerikai Egészségügyi Minisztérium. Az eset körülményeiről addig nem nyilatkoznak hivatalosan, amíg az FBI le nem zárja a nyomozást, de a minisztérium hivatalnokai szerint csupán könyvelési hibáról van szó, állítja az AP.

Nem először fordul elő

Nem ez az első eset, hogy rejtélyes módon veszélyes biológiai anyagok kerülnek ki amerikai laboratóriumokból. Tavaly ősszel három, bubópestissel fertőzött egérnek veszett nyoma egy Newark-i kutatólaborból. Az egereket sosem találták meg. Az ott dolgozók szerint a rágcsálókat vagy ellopták, vagy megette egy másik laboratóriumi állat, vagy egyszerűen elszámolták a leltárnál.

Az FBI és az állami hatóságok vizsgálatot indítottak, hátha lopásról van szó, ám maguk is úgy hiszik, nem történt bűncselekmény. „Az, hogy nem tudják a választ, azt jelenti, hogy nem elég biztonságos a rendszer.” – kommentálta az eseteket Richard Ebright professzor.

Sosem lehet tudni

A baktériumok 2001-ben kerültek a trentoni laboratóriumba, amikor lépfenespórákkal szennyezett postára adott levelek miatt négy embert meghalt, további több tucat pedig megbetegedett. A ügyet azóta sem sikerült lezárni.

Richard Canas, New Jersey nemzetbiztonsági vezetője, bár szintén könyvelési hibára gyanakszik, a biztonság kedvéért jobb biztonsági őröket és kisebb mennyiségű mintát szeretne a helyszínen tudni.

Több ezren férnek hozzá

Ebright professzor a 2001-es antrax támadás óta bírálja a nemzetvédelem bioterrorizmus elleni biztonsági intézkedéseit. Elmondása szerint országszerte több mint 300 intézmény és 16 500 személy kapott állami engedélyt halálos kórokozók birtoklására, hogy azokat kutatási célokra felhasználhassa. „A 2001-es levélbotrány után az lett volna a logikus, ha ezt a számot jelentősen csökkentik, ám ennek épp az ellenkezője történt.” – magyarázta a professzor. Szerinte az lenne a legjobb megoldás, ha az állam a hasonló veszélyes kórokozókat egyetlen központi, jól őrzött helyen tárolná ahelyett, hogy szétszórja az ország különböző, rosszul biztosított laborjaiban.

„Ha az ország ellensége, mondjuk az al-Kaida hozzá akarna jutni az anyagokhoz, a legegyszerűbben úgy tehetné meg, hogy beépül a számos intézmény egyikébe, amelyek ezeket vizsgálják. Mivel ilyenből az utóbbi években egyre több lett, az Egyesült Államok számára a rizikó drámaian megnőtt.” – tette hozzá.