Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hamis madárinfluenza-vakcinát árultak

2005.11.30. 14:39
Két kínai gyógyszergyár kétszázezer adag hamis madárinfluenza elleni oltóanyagot adott el. A gyárak hamisított gyártási engedéllyel állították elő a szárnyasok védelmére alkalmatlan vakcinát.

Hamis madárinfluenza elleni vakcina árusítása miatt kilenc embert vettek őrizetbe Kínában - közölte szerdán egy Liaoning (Liaoning) tartománybeli újság.

A rendőrség két belső-mongóliai gyógyszergyár vezetőit fogta el, akik kétszázezer adag hamis, a madárinfluenza vírusa ellen hatástalan vakcinát adtak el, s a gyanú szerint tettükkel hozzájárultak a helyzet súlyosbodásához egy északkelet-kínai járványgócban.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a gyárak hamisított gyártási engedéllyel állították elő a szárnyasok védelmét szolgáló oltóanyagot, amelynek egy részét a madárinfluenza által leginkább sújtott kínai tartományban, Liaoningban értékesítették. Az év eleje óta 29 járványgócot találtak ebben a tartományban.

Hamis oltóanyagot adtak el a Liaoningban fekvő Csincsou (Jinzhou) városban is, ahol októberben tört ki a járvány, és több mint kétmillió baromfi kényszervágásához vezetett el.

Kína megkezdte a területén található több mint ötmilliárd darab szárnyas beoltását. A kormány többször figyelmeztetett arra, hogy a hamisított vakcinák katasztrófához vezethetnek.