Szilárda
0 °C
6 °C

Birkanyíró-világrekord Hódmezővásárhelyen

2003.07.21. 16:16
Kapcsolódó cikkek (1)
Nyolc óra alatt ötven birkát nyírt meg kézi ollóval a hatvannégy éves hódmezővásárhelyi Marton János; a Guinness londoni központja pedig elfogadta a rekordot.
Marton János kilenc ollót használt el, egy birkát 872 ollócsettintéssel szabadított meg bundájától még áprilisban, a hódmezővásárhelyi állattenyésztési napokon végzett Guinness-rekordkísérlet során, mondta el Gulyás Márta szóvivő.

Nyolc órán keresztül nyírt megállás nélkül

A londoni központtól a minap kapták az értesítést, hogy elfogadták a rekordot.

A hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt. vajháti tehenészetének dolgozója, Marton János arról számolt be, hogy a nyolc órát - reggel 9 órától délután 5 óráig - megállás nélkül végigdolgozta.

"Nem akartam az időt vesztegetni, ezért szívószállal ittam kávét, szódavizet, meg egy kis sört az elém tartott pohárból, nem álltam meg egy percre sem" - idézte fel a történteket.

"Az utolsónál nagyon siettem, hogy be tudjam fejezni. Olyan gyorsan csattogtattam az ollót, hogy sokszor nem is láttam a szárait" - emlékezett.

Ötvenhat éve nyír

Marton János elmondta, hogy nyolc éves kora óta nyírja a birkákat, kizárólag tradicionális módon, kézi birkanyíró ollóval. Juhtartó volt a családja és az egész rokonsága, a birkanyírás tudományát otthonról hozta.

A munkahelyén szarvasmarhákat lát el, birkát hobbiból, "no meg egy kis keresetkiegészítésért" nyír magángazdáknál.