Auguszta
-3 °C
2 °C

Félmilliót zsaroltak ki tizenévesek egy társukból

2008.05.07. 10:39
Kiskorúak, ezért nem lehet megbüntetni azt a két fiatalt, akik több héten át zsarolták egy társukat. Azt mondták, megverik, ha nem hoz otthonról pénzt.

Majdnem félmillió forintot zsarolt ki körülbelül egy hónap alatt egy 13 éves fiú és egy 12 éves lány egy ötödikes osztálytársuktól egy mátészalkai iskolában, tájékoztatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség a gyerek anyjának feljelentése alapján hétfőn kezdett nyomozni, mert a nő szerint 460 ezer forint félretett pénzük tűnt el otthonról.

A nyomozás kiderítette, hogy a pénzt az ötödikes kisfia vitte el, mert március vége óta két osztálytársa - egy 13 éves fiú és egy 12 éves kislány - veréssel fenyegette, ha nem kapnak pénzt. A megzsarolt fiú napi rendszerességgel alkalmanként 10-15 ezer forintot vitt el otthonról.

A zsaroló gyerekeket koruk miatt nem lehet bűncselekménnyel gyanúsítani, de tanúként meghallgatták őket. A zsaroló kisfiú azt mondta, hogy a pénzt nyerőgépekbe dobálta, valamint kaparós sorsjegyet és egyéb, lottózóban kapható szerencsejátékokat vett rajta. A rendőrség nem indíthat a gyerekek ellen eljárást, de hivatalból értesítik a gyámügyi hatóságot és a gyermekvédelmi szerveket.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a zsarolás körülbelül öt hete tartott, az anya hétfőn tett feljelentést. Kedden már ki is hallgatták a gyerekeket. Az eljárást nem a gyerekek ellen, hanem zsarolás miatt ismeretlen tettes ellen folytatják, majd hivatalosan megállapítják hogy a feltételezett zsarolók kiskorúak és a nyomozást le kell zárni.