Benedek
-5 °C
5 °C

Szabadon engedték az érdi gázolót

2005.09.16. 11:30
A rendőrség szerint a csütörtökön Érden emberek közé csapódott és egy ember halálát okozó BMW vezetője nem fogyasztott alkoholt, van állandó lakcíme, nem körözik, és nem áll fenn a szökés veszélye. Ezért pénteken elengedték.

Szabadlábon védekezhet az a balesetet okozó férfi, aki csütörtökön BMW-jével belerohant egy zsúfolt buszmegállóba Érden. A Pest Megyei Rendőrkapitányság illetékese az Indexnek elmondta, hogy pénteken elengedték a halálos balesetet okozó férfit, mert nem merült fel ezt kizáró indok.

Ilyen esetben a rendőrség mérlegeli az eset törvényi súlyát, és ez után döntenek a szabadon bocsátásról, mondta az illetékes.

Nincs indok

Az elkövető kihallgatása megtörtént, ezért pénteken távozhatott a BMW-t vezető férfi. A rendőrség megvizsgálta a körülményeket, és nem találtak olyan okot, ami a fogva tartást indokolta volna.

Őrizetbe venni ilyen esetben akkor lehet valakit, ha körözés alatt áll, nincs állandó lakcíme, esetleg tartani kell attól, hogy szökést követ el. Ezek a feltételek ebben az esetben nem álltak fenn, mondta az illetékes.

Súlyosbító ok lehet, ha a vezető alkoholt fogyasztott volna, de a helyszínen végzett szondás teszt nem színeződött el. A vér és vizeletvizsgálat eredményeit még nem lehet tudni.

Csendes nézelődők

A tegnapi beszámolók szerint a baleset után "lincshangulat" uralkodott a helyszínen, de a rendőrségi illetékes ezt cáfolta. "A karambol után fél órával már a helyszínen voltam, ahol mindenki végezte a dolgát, tartott a halott szemle, és a műszaki mentés. A nézelődők csendben álltak a kifeszített szalagnál. Nem kell tartani attól, hogy a balesetet okozó férfinak bármi baja eshetne", tette hozzá az illetékes.

Mint arról az Index tegnap beszámolt, egy régebbi típusú BMW Budapest felől hajtott Érd belvárosa felé, amikor eddig ismeretlen okból előbb áttért a menetirány szerinti bal oldalra, majd vissza a saját sávjába, ahonnan végül az út mentén lévő buszmegálló épületébe csapódott.

Szakértői vélemény két hét múlva

A balesetet okozó, forgalmival nem rendelkező autó legalább 120 kilométer/órás sebességgel száguldott, a sofőrnek pedig nem volt jogosítványa. Egy 39 éves nő életét már nem tudták megmenteni. Négy buszra váró, közöttük egy kismama súlyosan megsérült, de a magzat életben maradt. Hárman könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A szemtanúk meghallgatása folyamatban van. A szakértői vélemények elkészítése legalább két hetet vesz igénybe. Érdemi előrelépés akkor várható a rendőrségi vizsgálatban, ha az orvos-, valamint az igazságügyi és műszaki szakértő a hatóság rendelkezésére bocsátja részletes szakvéleményét - mondta Belicza Andrea a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek.