Auguszta
-7 °C
0 °C

Nincs szó krízisről, csak sokan rekedtek a föld alatt

2007.10.04. 18:42
Lassan, de biztosan menekítik ki a Johannesburghoz közeli Carlotenville bányájában rekedt bányászokat. Kétezren már kijutottak, még nyolcszázötvenen lehetnek a föld alatt. Levegőjük végig volt, vizet és ételt is kaptak, de a szakszervezet szóvivője szerint kezdenek türelmetlenkedni.

Harmincegy órával a dél-afrikai bányaszerencsétlenség után immár több mint kétezer bányászt mentettek ki a 2200 méterrel a föld alatt rekedt háromezerből. A BBC jelentése szerint még nyolcszázötven bányász lehet a mélyben.

A helyszíni tudósítások szerint a kimentett bányászokat örömujjongás és füttyök fogadják, a megmenekültek pedig a sajtón keresztül üzengetnek családtagjaiknak.

A bányában szerda délelőtt történt baleset egy, a falat támasztó oszlop eltőrt, és elvágta a lift elektromos kábeleit. A bányát felkereső Buyelwa Sonjica ásvány- és energiaügyi miniszter hat hétre bezáratta a bányát, hogy kivizsgálhassák a biztonságosságát.

"Nem nevezném ezt krízisnek, végül is a bányászat veszélyes szakma, megesik az ilyen. De szerintem van lehetőség a bányabiztonság javítására és a balesetek megelőzésére" - mondta Ms. Sonjica, aki a bányabiztonsági törvények szogrítását ígérte.

"A bányászok jól vannak" - nyilatkozta a BBC-nek Lesiba Seshoka, a bányászszakszervezet szóvivője. A baleset egyébként szerencsés volt, a bányászok jól szellőző aknában rekedtek. Sérülés nem is történt, egy-két kiszáradásos, görcsölő bányást kellett csak ellátni, mert 2200 mélyen 30-40 fokos a hőmérséklet.

Éhesek voltak

"Azt halljuk a kijutottaktól, hogy a lentmaradtak már várják, hogy kijussanak. Kicsit türelmetlenkednek, de biztosak benne, hogy élve kijutnak" - mondta Seshoka. Igaz, azt is megjegyezte, hogy a bánya szakszervezetisei már korábban jelezték a bányaigazgatónak a karbantartási problémákat.

A megmenekültek szűkszavúan nyilatkoznak csak a lenti körülményekről. "Éhes voltam. De mind azok voltunk" - nyilatkozta Sethiri Thibile, az elsőként kimenekített bányászok egyike.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!