Ágnes
-1 °C
2 °C

Nincs túlélője a nigériai repülőgép-szerencsétlenségnek

2005.10.24. 00:12
Felszállás után néhány perccel Lagos közelében lezuhant a Bellview Airlines nigériai légitársaság utasszállító repülőgépe, fedélzetén 116 emberrel.

Meghalt mind a 117 ember - 111 utas és 6 főnyi személyzet -, aki a szombaton lezuhant nigériai repülőgépen tartózkodott - erősítette meg az afrikai ország kormánya.

#alt#
Nem találtak túlélőt (Fotó: EPA)

A Bellview Airlines helyi légitársaság Boeing 737-es repülőgépe az Atlanti-óceán partján lévő Lagosból a tőle északra lévő fővárosba, Abujába tartott. Pár perccel a felszállás után viharba került, és megszakadt vele a kapcsolat, de még ez előtt a gép kapitánya műszaki problémát jelzett a földi irányítóknak.

A repülőgép roncsait Lagostól 30 kilométerre északra találták meg, egy futballpálya nagyságú területen szétszóródva. A becsapódó gép 20 méteres krátert vájt a mocsaras talajba, a becsapódás ereje fákat tépett ki gyökerestől, s több ház tetejét leszakította a közeli faluban. Egy helyszínen járt rendőrtiszt szerint egyetlen ép holttestet se sikerült felfedezni.

Bár pontos utaslistát egyelőre nem tettek közé, hírügynökségi értesülések szerint a katasztrófában elpusztult 111 utas között volt a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közösségének egyik vezetője, egy amerikai katonatiszt, egy nigériai elnöki tanácsadó, két brit és egy német állampolgár.

Légikatasztrófák 2005-ben
Február 3.: Afganisztánban lezuhant egy helyi légitársaság Boeing 737-es utasszállító repülőgépe. A fedélzetén tartózkodó 96 utas és 8 főnyi személyzet életét vesztette.
Március 16.: Oroszország északi részén, Nyenyecföldön egy An-24 típusú repülőgép, 52 személlyel a fedélzetén leszállás közben a talajnak ütközött és kigyulladt, a gép 29 utasa meghalt.
Május 25.: A Kongói Demokratikus Köztársaságban lezuhant egy Antonov-12 típusú repülőgép, amelynek 22 utasa és ötfőnyi személyzete életét veszttette.
Július 16.: Egyenlítői-Guineában egy magán légitársaság Antonov-24 típusú gépe lezuhant, a fedélzetén tartózkodó 60 ember meghalt.
Augusztus 14.: Athéntól 40 kilométerre északra, 115 utassal és 6 főnyi személyzettel a fedélzetén lezuhant a ciprusi Helios Airways légitársaság Lárnakából Prágába tartó Boeing-737-es repülőgépe. A tragédiát senki nem élte túl.
Augusztus 16.: Venezuela területén lezuhant a kolumbiai West Caribbean légitársaság MD-80-as típusú, Panamából Martinique szigetére tartó utasszállítója, a fedélzetén tartózkodó 151 utas és nyolcfőnyi személyzet nem élte túl a katasztrófát.
Augusztus 23.: Peruban az őserdőben lezuhant a helyi Tans légitársaság utasszállító repülőgépe, a fedélzetén tartózkodó száz személyből 48 vesztette életét a szerencsétlenségben.
Szeptember 5.: Az indonéziai Medanban sűrűn lakott területre zuhant és kigyulladt egy belföldi utasszállító repülőgép. A szerencsétlenségben 149 ember vesztette életét, beleértve negyvenhét helyi lakost a földön.
Forrás: MTI