Valér
-1 °C
0 °C

'Bocs a bombákért, véletlen volt'

2004.07.13. 14:32
Bocsánatot kért egy angol falu véletlen lebombázásáért egy német pilóta. A bombázás több mint hatvan éve történt, a II. világháborúban.
A Köln mellett élő, 82 esztendős Willie Schludecker a minap felkereste az angol Bolam falut, hogy kinyilvánítsa, nagyon sajnálja, hogy kárt okozott, ugyanakkor örül annak, hogy csodával határos módon senkinek sem esett baja. Egyik bombája a falu ősi templomát találta el, és súlyosan megrongálta a történelmi építményt.

Schludecker nem tudta, hogy kárt tett Bolamben egészen addig, amíg nemrégiben felkereste egy brit helytörténész, Bill Norman. Mint kiderült, a templom bombázása akaratlan volt: Schludecker repülőjét brit vadászgépek megtámadták egy éjszakai bevetés során, repülője megsérült, ő pedig egyszerűen csak meg akart szabadulni bombaterhétől, hogy vissza tudjon térni támaszpontjára.

A pilóta igyekezett hasznosítani a bombákat, ezért amennyire tudta, egy vasútvonalra próbálta ledobni őket, de véletlenül épp a stratégiailag teljesen jelentéktelen falut találta el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!