Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újratárgyalják a bodomi mészárlás ügyét

2005.08.05. 10:42
A bodomi hármas gyilkosság az utóbbi évtizedek leghátborzongatóbb esete a megoldatlan finn bűnügyi aktáknak. A rendőrség akkor képtelen volt bárkit is érdemben meggyanúsítani a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján. 2004-ben azonban DNS-tesztnek vetették alá a gyanúsított cipőjén található vérnyomokat, és most az új bizonyítékokra támaszkodva újratárgyalják az ügyet.

Negyvenöt évvel a Bodom-tónál történt borzalmas hármas gyilkosság után a finn bíróság új büntetőperbe kezdett, hogy pontot tegyenek végre egy fél évszázados bűnügy végére, írja a Helsingin Sanomat. Korábban bizonyíték hiányában felmentették Nils Gustafssont, a vádlottat most az újonnan felmerült bizonyítékok alapján állították csütörtökön ismét az espoo-i kerületi bíróság elé. A tárgyalás valószínűleg hamar lezajlik, mivel igen kevés embert kell újra személyesen meghallgatni.

Véres rejtély

1960 nyarán a Helsinki-Espoo közelében lévő Bodom-tó partján brutálisan meggyilkoltak három sátorozó fiatalt. A rendőrség negyedik társukat, az akkor 18 éves Nils Gustafssont gyanúsította végig barátai megölésével, de idáig nem tudták rábizonyítani a gyilkosságokat.

Az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól a vád ismertetésekor. A három rendbeli gyilkossággal vádolt, most 63 éves Gustafsson az ügyészség szerint késekkel és különféle tompa tárgyakkal mészárolta le társait, két lányt és egy fiút.

Gustafsson kitart korábbi állítása mellett, hogy a gyilkosságokat egy kívülálló követte el, és bár ő túlélte az esetet, több zúzódást és szúrt sérülést szenvedett. A védelem azt hangsúlyozta, hogy Gustaffson akkor elszenvedett sérülései miatt képtelen lett volna a gyilkosságok elkövetésére, ráadásul indítéka sem volt társai megölésére. A védelem szerint szemtanúi vallomások is alátámasztják a kívülálló gyilkos teóriáját.

Children of Bodom

A bodomi gyilkosságok az utóbbi évtizedek leghátborzongatóbb esete a megoldatlan finn bűnügyi aktáknak. A rendőrség az akkori nyomozati technikák hiányosságai miatt képtelen volt bárkit is érdemben meggyanúsítani a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján. A rejtélyes gyilkosság kultikussá vált Finnországban, a Children of Bodom nevű, "dallamos death metált" játszó zenekar névválasztása is példa erre.

2004 áprilisában azonban ismét elővették az ügy aktáit, mivel a 45 évvel ezelőtt begyűjtött bizonyítékokat a mai technikákkal megvizsgálva úgy döntöttek, hogy Gustafsson ismét meggyanúsítható a háromszoros gyilkossággal. A rendőrség ugyanis DNS-tesztnek vetette alá a gyanúsított cipőjén található vérnyomokat. A rendőrség szerint a DNS-vizsgálatok perdöntőek lehetnek, ezt azonban Riitta Leppiniemi, a vádlott ügyvédje vitatja. Az ismét őrizetbe vett Gustaffsont 2004 májusában újra szabadlábra helyezték.