Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Boldogtalanok vagyunk

2008.04.16. 15:51
19 európai ország 34 ezer polgára töltött ki egy kérdőívet. Egytől tízig kellett pontozni, hogy ki mennyire boldog. Az európai átlag 7,21, a magyar csak 6,4.

Csak az oroszok és a bolgárok boldogtalanabbak a magyaroknál, a legboldogabbak a dánok és a svájciak Európában - derül ki a TÁRKI felméréséből. 19 európai országban összesen 34 ezer embert kérdeztek meg. Minden válaszadónak 1 és 10 között pontoznia kellett, hogy mennyire boldog. 1 jelentette a legnyomorultabb hangulatot, 10 pedig a legboldogabbat.

Az európai átlag 7,21 pont lett, a megkérdezett 1500 magyar átlaga viszont csak 6,4 pont. A legboldogabbak a kontinensen a dánok, 8,33 pontos átlaggal. A svájciak is nagyon jól vannak, 8,11 pontra értékelték hangulatukat. A legrosszabb pontokat az oroszok adták maguknak, valamivel jobbat a bolgárok, majd a magyarok következnek a szomorú népek rangsorában.

A magyarok kedve romlott az elmúlt években. 2005-ben még 6,48 volt a magyar boldogság-index, ez 8 század ponttal romlott mostanra.

A kutatás szerint Magyarországon a 18 és 39 év közöttiek, a felsőfokú végzettségűek és a Nyugat-Dunántúlon élők boldogabbnak érzik magukat az átlagosnál, ők átlagosan 6,59 pontra értékelték magukat. A középkorúak, az alapfokú végzettségűek és a dél-alföldi régió lakosai tartják magukat a leginkább boldogtalannak az országban, átlaguk mindössze 6,0 pont.