Emőke
-4 °C
9 °C

Legalább száz halott a bolíviai földcsuszamlásban

2003.04.01. 03:41
A hajnali esőzések és az aranyásók árkai meglazították a Chima feletti domboldalt, a 2500 lakosú bányászfalura negyvenezer tonnányi kő- és sárlavina zúdult. Legkevesebb hétszáz ember eltűnt, a halottak száma meghaladhatja a százat. Az elmaradott vidéken nagyon lassan halad a mentés.
A százat is meghaladhatja az áldozatok száma Bolíviában egy földcsuszamlásban. A kő- és sárlavina a 2500 lakosú Chima bányászfalu házainak mintegy egyharmadát temette be. Hétszáz lakos tűnt el.

A hatóságok legóvatosabb becslései szerint is kétszázötven lakóház került a negyvenezer tonnányi sártömeg alá. A katasztrófát a hétfő hajnali esőzések okozhatták, a víz kimélyítette az aranyásók árkait és a domboldal beomlott.

Fél nap késéssel kezdődhetett a mentés

A 250 kilométerre fekvő fővárosból mentőcsapatok indultak a faluhoz, de a csak földutakon megközelíthető vidéken igen lassan haladnak a segítok, és csak nagyon kevés mentőfelszerelést tudnak magukkal vinni. A légierő öt helikoptert bocsátott a mentés rendelkezésére, a megye összes mentőautóját a helyszínre irányították a sebesültek szállításához.

A falusiak csak fél nappal a katasztrófa után tudtak először hírt adni helyzetükről.