Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Repülőgépek kényszerleszállásai bombafenyegetések miatt

2004.08.15. 19:14
Bombafenyegetés miatt kényszerleszállást hajtott végre Ferihegyen egy Isztambulból Frankfurtba tartó Lufthansa-gép vasárnap délután. A repülőt átvizsgálták, de nem találtak bombát, így a gép folytathatta útját. Kora este újabb repülőgép kényszerleszállt szintén bombafenyegetés miatt.
A gép fedélzetén nem találtak bombát, jelenleg az utasok poggyászait vizsgálják át - közölte az Indexszel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyeletese.

A Lufthansa Airbus 321-es járatának közvetlenül isztambuli felszállása után érkezett a névtelen telefonos fenyegetés, hogy a Frankfurtba tartó gépen bombát helyeztek el - mondta el Kovács Viktória főhadnagy.

A 172 utassal és 6 fős személyzettel közlekedő gép délután három óra előtt tíz perccel leszállási engedélyt kért a ferihegyi repülőtértől, majd negyed négykor szerencsésen földet ért a Ferihegy 2-es terminálján. Az ORFK sajtóügyeletese elmondta, hogy az utasokat a gépről leszállították és a tranzitváróban helyezték el.

Titkos tűzszerészek

A gépet jelenleg is vizsgálják az ORFK Rendészeti Biztonsági Szolgálatának tűzszerészei. A szóvivő szerint titoknak minősül, hogy pontosan hány szakember és milyen felszereléssel vonult ki a helyszínre, de azt elárulta, hogy annyi, amennyi a vészhelyzet elhárításához szükséges.

Kovács Viktória elmondta: a gép átvizsgálását már befejezték, és nem találtak bombát, se a fedélzeten, sem az utasok csomagjaiban A gép folytathatja útját Frankfurt felé, várhatóan nem sokkal este nyolc óra után felszállhat Ferihegyről - tette hozzá Kovács Viktória.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója annyit látott, hogy a gép az irányítótoronytól nem messze állt le, belsejét tűzszerészek és rendőrök vizsgálták át.

Este fél kilenc körül újra bombafenyegetés miatt kért leszállási engedélyt Ferihegyre a török légitársaság gépe. A légi jármű Isztambulból tartott Rankfurt felé, amikor a frankfurti hatóságoknál jelezték, hogy bomba van a repülőn. A gép kilenc óra előtt pár perccel landolhatott Ferihegyen. Éjfél előtt nem sokkal bejelntették, a második gépen sem találtak semmit. Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyeletese elmondta: az utasok poggyászait még vizsgálják, de a tűzszerészek szerint nagy valószínűséggel azokban sem bukkannak veszélyes anyagra. Bombaridadó Frankfurtban is

Bombariadó miatt megérkezése után azonnal félreállítottak, majd kiürítettek egy horvát repülőgépet vasárnap este Frankfurtban - közölték a gépen utazó szemtanúk. A Croatian Airlines OU 414-es járata Zágrábból indult frankfurti úti céllal. Megérkezett ugyan a német város repülőterére, de azonnal félreállították, az utasokat autóbuszokkal elszállították a gépből, majd rendőrök és tűzszerészek kezdték meg a légi jármű átkutatását, de nem találtak rajta robbanószerkezetet.