Bombákat és csontokat találtak a lakásban, ahonnan Tomcat kijött

2007.05.09. 15:50
Néhány órával az MSZP dunaparti felvonulása előtt közölte a rendőrség, hogy kedden különböző robbanószerkezeteket találtak egy csepeli panellakásban. Mint később kiderült, a rajtaütéskor ott volt Tomcat is.

Közveszélyokozás előkészülete miatt két férfit és egy nőt vett őrizetbe a rendőrség Budapest XXI. kerületében, a Nap utca egyik panelházában kedd este. A letartóztatottak a gyanú szerint robbantásra készültek, lakásukban bombagyártáshoz használt alapanyagokat foglaltak le.

A gyanú szerint robbantásra készültek

A rendőrség a lakásban tartózkodó T. Gergő 21 éves és F. Ágnes 48 éves, sátoraljaújhelyi lakosokat, valamint a lakásból a rendőrök érkezésekor éppen távozó P. Tamás 30 éves budapesti lakost őrizetbe vette, velük szemben közveszélyokozás előkészületének gyanúja miatt indult eljárás.


Polgár Tamás

Értesüléseink szerint P. Tamás azonos a Tomcat néven ismert Polgár Tamással, a szeptember-októberi zavargások egyik ismert figurájával. Értesüléseinket a rendőrség az őrizetbe vettek személyiségi jogaira hivatkozva hivatalosan nem akarta megerősíteni.

"Ma este robbantunk"


A gyanúsítottakra egy magát megnevezni nem kívánó személy figyelt fel, aki a liftben együtt utazott az egyik őrizetbe vettel. A gyanús férfi telefonált, és azt mondta, "jól megcsináltuk, ma este robbantunk". (Az MSZP szerda este tart fáklyás megemlékezést a II. világháború befejezésének évfordulója alkalmából a pesti alsó rakparton, a Margit híd és a Lánchíd között.)

A tanú megfigyelte, hogy melyik lakásba megy a férfi, majd 20 óra 50 perckor értesítette a rendőrséget. A rendőrség arról nem tudott felvilágosítást adni, hogy Tomcat vagy 21 éves társa telefonált-e a liftből.

Hatalmas arzenál


Fotók: BRFK

A kivonuló rendőrök a lakásban többek között egy csappantyúval szerelt tüzérségi hüvelyt, két méter hosszú, pirotechnikai időzített gyújtózsinórt, két zsák vasoxid-kénport, egy zsák műtrágyát, mintegy 25 kilogramm kálium-nitrátot, 40 kilogramm kristálycukrot, 4 kilogramm ventillált kénport, kb. 3 kilogramm vasoxid-port és 50 gramm alumíniumport találtak. Emellett találtak még egy lábast és olyan mécseseket, poharakat, amelyekbe sárgásbarna színű, ismeretlen összetételű, karamellizált vegyi anyagot töltöttek, és amelyekből kanócok lógtak ki.

A tűzszerész-, vegyész- és fegyverszakértő elsődleges helyszíni vizsgálata szerint a lakásban talált anyagok keveréke elsősorban füstgyertyák, füstbombák házi előállítására alkalmas, illetve azok alkalmazásával olyan intenzíven, magas hőfokon égő elegy hozható létre, amely nehezen oltható, ezért gyújtóbombának alkalmas.

Emberi maradványok a bőröndben


A szakértői vélemény alapján a keverékek bármikor begyulladhattak, berobbanhattak volna, veszélyeztetve mind a készítőit, mind a lakókörnyezetet, vagyis közveszély okozására alkalmasak. A lakásban tartott házkutatás során egy utazóbőröndben csontokat is találtak, az orvos szakértő véleménye alapján a talált csontok emberi maradványok: lábszárcsontok és bordacsontok.

Felmerült, hogy a megtalált emberi maradványok esetleg Kádár János ellopott csontjai lehetnek. Ezt rendőrségi forrásaink - hivatalos szakértői vizsgálatok hiánya miatt - egyelőre határozottan nem tudták cáfolni, de gyanújuk szerint ez kizárt. Egyrészt, mert az elsődleges vizsgálatok szerint a csontok több személytől származnak, másrészt mert a talált csontok között olyanok vannak, amik nem hiányoztak Kádár kifosztott sírjából.