Árpád
-2 °C
4 °C

Bombákat és csontokat találtak a lakásban, ahonnan Tomcat kijött

2007.05.09. 15:50
Néhány órával az MSZP dunaparti felvonulása előtt közölte a rendőrség, hogy kedden különböző robbanószerkezeteket találtak egy csepeli panellakásban. Mint később kiderült, a rajtaütéskor ott volt Tomcat is.

Közveszélyokozás előkészülete miatt két férfit és egy nőt vett őrizetbe a rendőrség Budapest XXI. kerületében, a Nap utca egyik panelházában kedd este. A letartóztatottak a gyanú szerint robbantásra készültek, lakásukban bombagyártáshoz használt alapanyagokat foglaltak le.

A gyanú szerint robbantásra készültek

A rendőrség a lakásban tartózkodó T. Gergő 21 éves és F. Ágnes 48 éves, sátoraljaújhelyi lakosokat, valamint a lakásból a rendőrök érkezésekor éppen távozó P. Tamás 30 éves budapesti lakost őrizetbe vette, velük szemben közveszélyokozás előkészületének gyanúja miatt indult eljárás.


Polgár Tamás

Értesüléseink szerint P. Tamás azonos a Tomcat néven ismert Polgár Tamással, a szeptember-októberi zavargások egyik ismert figurájával. Értesüléseinket a rendőrség az őrizetbe vettek személyiségi jogaira hivatkozva hivatalosan nem akarta megerősíteni.

"Ma este robbantunk"


A gyanúsítottakra egy magát megnevezni nem kívánó személy figyelt fel, aki a liftben együtt utazott az egyik őrizetbe vettel. A gyanús férfi telefonált, és azt mondta, "jól megcsináltuk, ma este robbantunk". (Az MSZP szerda este tart fáklyás megemlékezést a II. világháború befejezésének évfordulója alkalmából a pesti alsó rakparton, a Margit híd és a Lánchíd között.)

A tanú megfigyelte, hogy melyik lakásba megy a férfi, majd 20 óra 50 perckor értesítette a rendőrséget. A rendőrség arról nem tudott felvilágosítást adni, hogy Tomcat vagy 21 éves társa telefonált-e a liftből.

Hatalmas arzenál


Fotók: BRFK

A kivonuló rendőrök a lakásban többek között egy csappantyúval szerelt tüzérségi hüvelyt, két méter hosszú, pirotechnikai időzített gyújtózsinórt, két zsák vasoxid-kénport, egy zsák műtrágyát, mintegy 25 kilogramm kálium-nitrátot, 40 kilogramm kristálycukrot, 4 kilogramm ventillált kénport, kb. 3 kilogramm vasoxid-port és 50 gramm alumíniumport találtak. Emellett találtak még egy lábast és olyan mécseseket, poharakat, amelyekbe sárgásbarna színű, ismeretlen összetételű, karamellizált vegyi anyagot töltöttek, és amelyekből kanócok lógtak ki.

A tűzszerész-, vegyész- és fegyverszakértő elsődleges helyszíni vizsgálata szerint a lakásban talált anyagok keveréke elsősorban füstgyertyák, füstbombák házi előállítására alkalmas, illetve azok alkalmazásával olyan intenzíven, magas hőfokon égő elegy hozható létre, amely nehezen oltható, ezért gyújtóbombának alkalmas.

Emberi maradványok a bőröndben


A szakértői vélemény alapján a keverékek bármikor begyulladhattak, berobbanhattak volna, veszélyeztetve mind a készítőit, mind a lakókörnyezetet, vagyis közveszély okozására alkalmasak. A lakásban tartott házkutatás során egy utazóbőröndben csontokat is találtak, az orvos szakértő véleménye alapján a talált csontok emberi maradványok: lábszárcsontok és bordacsontok.

Felmerült, hogy a megtalált emberi maradványok esetleg Kádár János ellopott csontjai lehetnek. Ezt rendőrségi forrásaink - hivatalos szakértői vizsgálatok hiánya miatt - egyelőre határozottan nem tudták cáfolni, de gyanújuk szerint ez kizárt. Egyrészt, mert az elsődleges vizsgálatok szerint a csontok több személytől származnak, másrészt mert a talált csontok között olyanok vannak, amik nem hiányoztak Kádár kifosztott sírjából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?