Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Diszkrimináló felirat egy amerikai bombán

2001.10.19. 11:24
Az amerikai haditengerészet bocsánatot kért egy olyan, bombán ékeskedő feliratért, mely megsértette az amerikai homoszexuális közösséget. Az ellenséges területre ledobott bombákat a pilóták gyakran graffitivel látják el, az üzenetek a szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatosak. Az "Ezt térítsétek el, köcsögök!" feliratú eszközt Afganisztánra dobták le.

Egy homoszexuálisokat sértő felirat miatt a haditengerészet parancsnokait arra utasították, hogy jövőben előzzék meg hasonló incidenseket. A múlt héten készített fényképen a USS Enterprise fedélzetén egy gép az "Ezt térítsétek el, köcsögök! (High Jack This Fags)" feliratú bombával volt látható.

Stephen Pietropaoli
A nyilvánosságra került fotó miatt a haditengerészetnél számos újságíró érdeklődött. A Human Rights Campaign, a homoszexuálisok érdekvédelmi szervezete panaszt emelt a bombán látható felirat miatt. Stephen Pietropaoli ellentengernagy a panaszra szerdán válaszolt, és közölte: a tengerészet nem tűri a diszkriminációt, és "elszigetelt incidensnek" minősítette a történteket. Az ellentengernagy a parancsnokokat is értesítette, tegyenek meg mindent azért, hogy a jövőben hasonló eset nem forduljon elő.

Az amerikai haditengerészetnél bevett gyakorlat, hogy a pilóták különböző üzenetekkel látják el az Afganisztánba dobott bombákat. Az üzenetek legtöbb esetben a szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatosak.