Sára, Márió
2 °C
6 °C

Csőbomba az intercityn

2004.11.22. 07:04
A vám- és pénzügyőrség járőrszolgálata csempészett cigaretta helyett csőbombát talált múlt héten, csütörtök éjszaka az Avala nemzetközi intercityjáraton - erősítette meg a Magyar Nemzet információját Sipos Jenő, a szervezet szóvivője. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerint a szerkezet detonáció kiváltására nem volt alkalmas.
Csőbombát talált a vám- és pénzügyőrség járőrszolgálata a múlt héten, csütörtök éjszaka az Avala nemzetközi intercityjáraton - erősítette meg a lap információját Sipos Jenő. A vámkommandósok csempészett cigarettát kerestek a Hegyeshalomnál határátlépésre várakozó szerelvényen, mikor az egyik kocsi toalettjében, a borítólapok mögött egy bombának látszó csomagra bukkantak. Miután a tűzszerészek megállapították, hogy valóban robbanószerkezetet találtak a vámosok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vette át az ügyet - tette hozzá a szervezet szóvivője.

A tíz centiméter átmérőjű szerkezet miatt a vámosok szétkapcsoltatták a szerelvényt, a vagont pedig félretolták az egyik vakvágányra. Miután a katasztrófavédelem polgári védelmi szakembere megállapította, hogy a cső nem tartalmaz sugárzó anyagot, értesítették az ORFK tűzszerészeit. A vagon kétszáz méteres körzetébe nem engedtek senkit, majd a szerkezetet kivitték Likócsra, ahol megsemmisítették.

A megyei kapitányság nem nyilatkozott arról, hogy kik, mikor, milyen céllal helyezték el a szerkezetet. Kiss Imréné alezredes, a megyei rendőrkapitányság sajtóreferense úgy nyilatkozott: a tűzszerészek elsődleges véleménye szerint a szerkezet nem volt alkalmas detonáció kiváltására. Az indítószál ugyan rá volt tekerve, de nem volt bekötve sehová.

Az Avala intercity Belgrádból indul, Bécs a végállomása, és mintegy húsz percet várakozik Budapesten, a Keleti pályaudvaron.