Szilárda
0 °C
6 °C

Felfüggesztették a debreceni anatómia tanszék vezetőjét?

2005.04.26. 21:59
A belső vizsgálat végéig felfüggesztették állásából a Debreceni Egyetem, anatómai tanszékének vezetőjét, adta hírül a Tv2 meg nem erősített értesülését. Az egyetem nem riad vissza semmilyen jogi lépéstől, de egyelőre nem tesz feljelentést a rendőrségen. A bonctermek felügyelet nélküli használata nem megengedett, szervek, testmaradványok kivitele tilos, írják keddi közleményükben.

Vizsgálatot indított a Debreceni Egyetem vezetése, miután egy norvég televíziócsatorna felvételei szerint az intézmény anatómiai intézetének boncterméből norvég diákok emberi szerveket csempésztek ki.

Felfüggesztették?

A Tv2 híradójának meg nem erősített információi szerint az egyetem már fel is függesztette az anatómiai tanszék vezetőjét. A Tények riportere elmondta, sok diák megerősítette neki, hogy bevett szokás az éjszakai boncolás, de a kamerák előtt senki sem merte ezt elmondani. A boncmester állítólag két sörért bárkit beenged a boncterembe, és ez "nyílt titok".

Az ügyben Lenkovics Barnabás ombudsman tájékoztatást kért, adta hírül az MTV Híradója, amelynek Rácz Jenő egészségügyi miniszter is nyilatkozott. Rácz felháborítónak nevezte a szervcsempészés indokát, hogy tudniillik így jobban felkészülhetnek az orvosjelöltek. "Ha a magyar orvosképzés itt tartana, már rég nem jönnének ide tanulni a külföldi diákok" - mondta.

"Valamennyiünket megdöbbentett ez az információ" - mondta a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnökhelyettese kedden. Udvardy Miklós elmondta, azt kell megvizsgálni, hogy lehet-e bármiféle valóságalapja az ügynek, és ha igen, akkor ne maradhasson következmény nélkül.

Az esetleges szervcsempészésről a hírekből értesült az egyetem, mondta Udvardy. Arról tudtak, hogy az intézményben egy norvég forgatócsoport járt, de az élő riport készítésén túl nem kaptak másra engedélyt.

Még nem tesz feljelentést az egyetem

Arra a kérdésre, hogy tesz-e rendőrségi feljelentést az egyetem, Udvardy Miklós elmondta: először a belső vizsgálatnak kell lezárulnia, de nem "riadnak vissza" semmilyen jogi, fegyelmi lépéstől. Udvardy szerint arról is meg kell győződni, hogy az engedély nélkül készített rejtett kamerás felvétel eredeti-e.

A televízióban látható eset kivizsgálására a centrum elnöke bizottság felállítását rendelte el, a vizsgálat eredményéről, a vétkesek felelősségre vonásáról részletes tájékoztatást ígér az intézmény.

Az intézmény keddi közleményében leszögezi, hogy a bonctermek felügyelet nélküli használata nem megengedett, szervek, testmaradványok kivitele tilos.

A rendőrség még nem nyomoz

Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján közzétett közlemény szerint a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság megvizsgálja az ügyet, amelyről a sajtóból értesültek. Három napjuk van, hogy határozzanak a nyomozás esetleges megindításáról. A rendőrség megvizsgálja a rendelkezésre álló adatokat, annak érdekében hogy a megállapítsa a bűncselekmény gyanújának megalapozottságát. Ebben az esetben az emberi test tiltott felhasználásának bűntette a szóba jöhető büntetőjogi kategória, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.