Edina
-12 °C
-3 °C

Tizenegy év a magyar Bonnie-nak

2001.09.04. 16:45
A magyar Bonnie és Clyde néven ismertté vált rablópáros nőtagját kedden tizenegy év fegyházra ítélték. A huszonkét éves Novák Mária Tünde barátja - "Clyde" - azért nem került a bíróság elé, mert előzetes letartóztatása alatt öngyilkos lett. Az ítélet nem jogerős.
Több súlyos bűncselekményben találták bűnösnek a magyar Bonnie néven elhíresült lányt, ezért tizenegy év fegyházat szabtak ki rá. Novák Mária Tünde ez idő alatt feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Mellékbüntetésként a bíróság 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 680 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

A vádak között szerepelt bűnsegédként elkövetett súlyos testi sértés, három rendbeli társtettesként fegyveresen, bűnszövetségben elkövetett rablás, három rendbeli bűnsegédként elkövetett személyi szabadság megsértése, társtettesként bűnszövetségben elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és ugyancsak társtettesként jelentős értékre elkövetett lopás.

A lány barátja már korábban öngyilkos lett

A fiatal nő társa, Fekete László őrizetbe vételük után két hónappal a miskolci cellájában lett öngyilkos. Ő egyébként néhány nappal elfogásuk előtt, menekülés közben fegyverével sebesített meg életveszélyesen egy őket üldöző rendőrjárőrt.

Háger Tamás tanácsvezető bíró az ítélet kihirdetése után csaknem másfél órán át tartó indoklásában értékelte a bizonyítékokat, a sértetti- és tanúvallomásokat. Elmondta, hogy a vádlott még fiatalkorúként 1996-ban ismerkedett meg Nyíregyházán Fekete Lászlóval, aki biztonsági őr volt egy ottani bankban. Közöttük mély érzelmi kapcsolat alakult ki. A férfi egy alkalommal a bank vezetőjének irodájában megtalálta a trezor kulcsát, s a páncélszekrényből közösen 27 millió 570 ezer forintot loptak el. A bűncselekmény elkövetése után kempingekben, alkalmi szálláshelyeken bujkáltak, majd különböző álneveken Miskolcon béreltek lakásokat, garázsokat a város több pontján. A pénz azonban egy idő után vészesen fogyni kezdett, ezért újabb bűncselekményeket terveltek ki.

Nem derült ki, honnan vették a fegyvereket

Tervük végrehajtásához nagy tűzerejű lőfegyvereket, pisztolyokat, géppisztolyokat, több ezer lőszert, támadó eszközöket, elektromos sokkolót, bilincseket, valóságos arzenált vásároltak még eddig ki nem derített forrásból. Miután a fegyvereket megszerezték, gépkocsikat raboltak el. Napokon át figyelték a zsákmányul kiszemelt autókat Miskolcon, majd az esti órákban - arcukat maszkkal fedve - lecsaptak a garázssorokon beállni készülő kocsitulajdonosokra, nem egyszer pisztolylövésekkel, áldozatuk tarkójára szorított parabellummal kényszerítették ki a jármű átadását.

Tavaly tavasszal Miskolcon vette üldözőbe őket egy közlekedési rendőrjárőr, amikor egy útkereszteződés piros jelzésén átszáguldottak, majd amikor egy újabb piros jelzésű lámpánál egy autóbusszal ütköztek. A férfi ekkor kiugrott a kocsiból, s pisztolyából leadott lövéssel életveszélyesen megsebesítette a közelükben fékező járőr egyik tagját. A bűnözök ezután karambolos gépkocsijukat hátrahagyva eltűntek rendőrök szeme elől. A nyomozók három nap múltán az autóban hátrahagyott tárgyak és okmányok alapján ütöttek rajta a pároson, a bűnözők által bérelt garázsnál.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a védő enyhítésért fellebbezett.