Gerzson
-3 °C
2 °C

Európa-bajnok a Százlá'Boogie-Woogie táncegyesület

2001.11.06. 14:21
Kapcsolódók (1)
November harmadikán, a német Flensburgban megrendezett amatőr boogie-woogie formációs Európa-bajnokságon Magyarország csapata megszerezte az első helyet. Magyarország egyetlen hasonló csapata itthon nem versenyezhet, annál az egyszerű oknál fogva, hogy nincs kivel.
Százlá'Boogie-Woogie
Az egyetlen magyar boogie-woogie formációs tánccsapat, a Százlá'Boogie-Woogie Európa-bajnoka lett a november 3-ai, a német Flensburgban megrendezett Boogie Woogie Formációs Európa-bajnokságon.

Az idei eredményt előre jelezte az 1999. és 2001. között háromszor elnyert vb- második helyezés, illetve a 2000-ben megrendezett német nyílt formációs bajnokságon elért első helyezése. A flensburgi versenyen hét csapat indult, a magyar együttesen kívül négy német, egy holland és egy francia formáció mérkőzött meg.

Egyedül boogie-znak itthon

A Százlá'Boogie-Woogie 1996-ban alakult. Az 1997-ben hivatalossá tett baráti társaság még ugyanabban az évben elérte első nemzetközi sikerét: a francia Montpelierben megszervezett versenyen ötödik helyezettek lettek. A tánccsapat hazai sikereket nem igen arathat, mivel Magyarországon nem rendeznek hasonló versenyeket.

- Sajnos, nincs elég csapat a formációs versenyekhez Magyarországon - mondja Gyarmaty Miklós, a Százlá'Boogie-Woogie vezetője - bár tudomásom szerint a második magyar boogie-woogie formációs csapat már szerveződik. A Százlá'Boogie-Woogie-ban huszonnyolcan táncolnak versenyszerűen, huszonketten formációs táncolással, haton páros tánccal foglalkoznak.

Gyarmaty Miklós ismertette: a sporttörvény értelmében versenyen csak bejegyzett formációk indulhatnak, csapatuk a Magyar Táncsport Szakszövetséghez tartozik, annak is a rock&roll szakágának, alternatív szakterületéhez (ide tartozik a boogie-n kívül a rejtélyes lindy-hop is).

Először 1938-ban táncoltak és zenéltek boogie-t

A zene és tánc történetével foglakozó honlapok szerint a boogie-woogie inkább zongorazene stílus, mintsem tánc. A boogie szó jelentése: engedd lazára, ne tartsd vissza. A tánc Amerikából származik, 1938-ban a híres Cotton Clubban énekeltek és táncoltak először boogie-woogie-t.