Dezső
14 °C
27 °C

Könyvlapokat lopott a milliomos

2008.12.13. 18:23
Lebukott Farhad Hakimzadeh iráni milliomos, aki rendszeresen lopkodott a londoni British Library könyveiből.

A könyvtárosok jól ismerték a hatvanas éveiben járó disztingvált urat, aki az iráni sah bukása után emigrált Nagy-Britanniába és az Iranian Heritage Foundation igazgatója volt. Talán úgy gondolták, hogy ebben a minőségében lapozgatja sűrűn a 16-17. századi könyvek közül előszeretettel azokat, amelyeket nyugati utazók írtak közel-keleti élményeikről.

Egy másik olvasó vette észre, hogy az általa olvasott középkori kéziratból több oldal hiányzik. A könyvtárosok a rendelkezésükre álló olvasói listán azonosították azokat a látogatókat, akik ezeket a könyveket kikölcsönözték és a nyomok Farhad Hakimzadehhez vezettek. Ő mindent tagadott, de tettének bizonyítékait, a kitépett lapokat megtalálták lakásán, tekintélyes könyvtárának könyvei közé rejtve.

A további nyomozás során kiderült, hogy Hakimzadeh hét évig fosztogatta ezt a könyvtárat, valamint az oxfordit Bodleian könyvtárat. Mintegy 150 könyvből szedett ki lapokat egy orvosi szikével. A lapokon értékes térképek, metszetek, szövegek szerepeltek. Az egyik térképet az ifjú Hans Holbein reneszánsz festő készítette. A kárt a könyvtárak 400 ezer fontra (118 millió forint) becsülik.

Kristian Jensen, a British Library antik könyvgyűjteményének igazgatója szerint a legfájdalmasabb az ügyben, hogy az iráni pontosan tudta mit csinál. "Szakember, ezenkívül rendkívül gazdag és önző módon tönkretett egy köztulajdont, amelyet generációk gyűjtöttek össze" – fogalmazott. Farhad Hakimzadeh bíróság előtt felel tettéért.