Auguszta
-3 °C
2 °C

Nyertes magyar borok

2001.04.16. 13:25
A múlt héten zajlott Brüsszelben, a nyolcadik bor- és szeszesital-világverseny. A magyar borok öt arany- és nyolc ezüstérmet nyertek, ami az eddigi legjobb eredmény ezen a versenyen. A 29 induló ország összesen 3006 borfajtát nevezett be, továbbá 130 töményitalt. A magyar bortermelők idén 48 bormintát küldtek be.
Nyolcadik alkalommal rendeztek Brüsszelben szesz- és bor-világversenyt. A legutóbbin Magyarország összesen 13 érmet nyert. Ezeket a találkozókat a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) - amely alapításában 1924-ben Magyarország is részt vett - által elfogadott szabályzat alapján bonyolítják le. Budapesten a hazai termelők és kereskedők már öt alkalommal rendeztek bor-világversenyt. Jelenleg 7 elismert, élvonalbeli bortalálkozót szerveznek: a budapestin és brüsszelin kívül Párizsban, Montreálban, Ljubljanában, Veronában és Argentínában.

Tokaji Aszú
Az Aszút szemenként szüretelik, majd préselés után a hagyományos úton előállított fehérborhoz adják, hogy a cukrot és a zamatot kivonják belőle. A fehérborban ázó Aszú szemek mennyiségét a "Puttonyos" szó jelzi, a száraz borhoz hordónként adott mintegy 30 kilós puttonyok számára utalva. Egy teljes éjszakán át tartó áztatás után a bor a festői szépségű, százéves pincékben elhelyezett tölgyfa hordókba kerül, ahol a minősítést és a palackozást megelőzően 3-5 éven keresztül érlelődik.
Színe: sötét sárga erőteljes árnyalatokkal.
Illata: tiszta. elegáns, előkelő, zamatos és rendkívül erőteljes. Az illatok határozottak és egyedülálló elegyet alkotnak.
Zamata: ez a bor tiszta, nagyon kellemes és lágy, kifogástalan harmóniát alkotva az erőteljes száraz gyümölcs, a méz és dió utolsó cseppek lenyelésekor érezhető ízével. Ez a rendkívüli sokszínűség a titka a kellemes bársonyossággal és frissességgel párosuló előkelőségének. Kitűnő aperitif, az Aszú remekül kísérheti a libamájat és a finom hentesárut vagy, ahogy azt Magyarországon szokás, üdítő hatása az egyes fogások között is felemelő érzés. A francia borkedvelők szívesen fogyasztják a jellegzetes francia "roquefort" sajthoz.
Ideális fogyasztási hőmérséklet: 10-12 °C
A nedűk illata, színe és zamata számít

A versenyeken induló borokat az OIV által előírt borbírálati pontrendszer szerint osztályozzák. Figyelembe veszik a nedű illatának, színének, zamatának minőségét, tisztaságát és intenzitását. Ezen kívül fontos szempont a zamathosszíság is: az aszúknál például sokkal hosszabban érződik az íz a szájban, mint más boroknál. Az igazán jó bort színének, illatának és zamatának sejtelmes egyvelege, harmóniája teszi rendkívülivé.

A brüsszeli versenyen húsz darab 6-7 különböző nemzetiségű szakértőből álló zsűri bírálta el a beérkezett mintákat. Sárkány Péter a Központi Élelmiszer Kutató Intézet borászati szakértője az egyik zsűri elnöke volt. Az egyes zsűrik az elnökökkel együtt pontoznak. Érékeléskor elhagyják a két szélső bírálati értéket (a legalacsonyabb és legmagasabb pontokat) és a köztes eredményekből állítják fel rangsort.

Brüsszelben 29 ország több, mint háromezer bormintája versenyzett. A franciák közel 1150 borral indultak, utánuk jöttek a spanyolok 335 mintával, majd az olaszok, a portugálok és utánuk a kisebb bortermelő országok. Magyarországról 48 borminta érkezett, amelyeknek mintegy harmada érmet kapott.

Névtelen mintákból választják ki a nyerteseket

A minták szigorúan névtelenül, letakart palackokban érkeznek a bírálókhoz, tehát az értékítéletet nem befolyásolhatják a borok márkái. Ennek ékesszóló jele, hogy a nagy aranyéremmel kitüntetett 25 borminta közül négy Ausztráliából került ki, kettő az Egyesült Államokból, 1-1 pedig Marokkóból, Szlovéniából, Chiléből és Svájcból és csak többit vitték el az olyan hagyományos bortermelők, mint Franciaország, Olaszország vagy Portugália.

Az ilyen nagyszabású világversenyekre egyébként az üveggyárak is készülnek, hiszen nem mindegy, hogy a minőségi borokat milyen pohárból kóstólják a szakértők. Az üveg vastagsága a fényhatások miatt, a pohár öblössége pedig a párolgási felület nagysága miatt meghatározó ízleléskor. Sárkány Péter kiemelte az ilyen világversenyek kereskedelmi oldalát: a legjobb termelők több ajánlatot is kaphatnak a forgalmazóktól, ami ismertséget és busás hasznot is jelenthet. Másrészt viszont az országok imázsát is meghatározzák ezek a találkozók.

A szerrncsés évjárat és különleges szőlőfajta a meghatározó

A bor akkor lesz igazán jó, ha szerencsés az évjárat. Fontos a sok napsütés, de jellegzetes bukét adhat a bornak, ha különleges szőlőből készül. Magyarországon több ilyen különleges fajtát is termelnek: például az irsai olivert, vagy a zeust, amik Brüsszelben díjat is nyertek.

A következő világbajnokságot Bordeaux-ban rendezik június 10. és 12. között. A versenyt Bordeaux-i Olimpiának keresztelték, itt mintegy 5000 mintából választják majd ki a legfinomabbakat.

Díjazott magyar borok
Arany:
Chapel Hill Chardonnay B. F. Chardonnay 2000 (BB Balatonboglár) Disznókő Tokaji Aszu 5 Puttonyos 1996 (Disznókő) György Villa Cabernet sauvignon 1998 (Hungarovin) St Stephan's Crown Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1994 (Hungarovin) Aszuesszencia Crown Estates Szarvas 1993 (Tokaji Kereskedőház)

Ezüst:
Badacsonyi Kéknyelű blanc 2000 (Első Magyar Borház) Badacsonyi Zeus blanc 1999 (Első Magyar Borház) Chapel Hill Cabernet Sauvignon B. F. 1999 (BB Balatonboglár) Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1995 (Disznókő) Irsai Oliver 2000 (Hungarovin) Neszmély Aszú 5 puttonyos 1990 (Hilttop Neszmély) Tokaji Aszú 5 Puttonyos Crown Estates 1993 (Tokaji Kereskedőház) Tokaji Aszú 6 puttonyos 1993 (Corvinum)