Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Őröket ejtettek túszul egy francia börtönben

2003.11.24. 16:37
Öt börtönőrt ejtettek túszul a fegyház műhelyéből lázadást indító fegyencek Közép-Franciaországban. Alig egy óra múlva két őrt elengedtek.
Öt börtönőr esett fogságba hétfő reggel, amikor harminchárom fegyenc zendülést indított el a Párizstól 300 kilométerre délre fekvő Moulins város börtönében. A rabok az intézmény műhelyéből törtek ki, és rövidesen átvették az uralmat a fegyházban. Két őrt már szabadon engedtek, de a túszdráma még nem ért véget, a három túsz egyike egy technikus, a másik kettő börtönőr.

Rohamrendőrök

A francia közszolgálati rádió híradása szerint a hat méter magas, kettős fallal körbevett, felülről helikopter-leszállás elleni védőhálóval is felszerelt épülethez százötven rohamrendőr vonult ki, a környéket lezárták. A legfrissebb információ szerint kommandósok érkezését várják, eközben a gyárban tovább tartanak a "tárgyalások" a rabok és a személyzet között.

Egyes információk szerint a lázadást az az új szabály váltotta ki, amely előírta, hogy cellaajtókat napközben is zárva kell tartani. Pénteken már volt egy tiltakozó akció emiatt.

Sikeres szöktetések

A közép-franciaországi börtönüzemben 118, hosszú időre elítélt fogoly dolgozik 150 fős felügyelői személyzet ellenőrzése alatt. A moulins-yzeure-i gyár egyike a Franciaországban létesített 12, kizárólag elítélteket dolgoztató börtönüzemnek. A Lyon környéki gyár 1983-ban kezdte meg működését, azóta többször volt látványos - nem egy esetben sikeres - rabszöktetési akciók színhelye. 2000 júniusában három elítélt helikopteren menekült el, az intézmény udvara felett az eset után sűrű acélhálót feszítettek ki.