Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Álelítéltet találtak a börtönben

2006.08.16. 17:17
Egy másik ember ülte le a börtönbüntetést a valódi elítélt helyett – derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán. Zamecsnik Péter ügyvéd szerint ilyenkor a helyettes járhat rosszul, ha hamis személyivel jelentkezett a börtönben, az igazi elítéltnek pedig természetesen le kell ülnie a büntetését.

Egy jogerős szabadságvesztésre ítélt fogva tartott helyett más személy töltötte le a kiszabott büntetést a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Kecskeméten, derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán. A helyettest szabadon engedték.

A BVOP nem ismeri fel a hamis személyit

A „bérleülő” feltehetően hamis személyi igazolvánnyal jelentkezett a börtönben. Erre utal, hogy a BVOP azt közölte: „a büntetés-végrehajtásnak nem feladata a személyazonosságot igazoló okmány valódiságának vizsgálata. A hamis igazolvánnyal érkezőket kiszűrni nem áll módunkban".

Ilyen esetekben néha az járhat rosszabbul, aki más helyett ment a börtönbe – véli Zamecsnik Péter ügyvéd. A jogász – nem ismerve az ügy részleteit – általánosságban azt mondta: ha a „cserejátékos” hamisított személyivel megy a börtönbe, és ez kiderül, ellene hamis közokirat felhasználása vagy közokirat-hamisítás miatt indulhat büntetőeljárás.

A büntetés személyre szól

A büntetés minden esetben személyhez kötött, a jog természetesen nem ismer olyat, hogy valaki helyettest állít maga helyett a kiszabott büntetés letöltésére – mondta az ügyvéd. Ha a három éves elévülési idő nem telt le, a valódi elítéltnek természetesen be kell vonulnia a börtönbe.

Ha erre maga jelentkezik, az eset nem jár egyéb szankcióval, mivel a törvény azt sem szankcionálja, ha valaki nem kezdi meg időben kiszabott szabadságvesztése letöltését – mondta Zamecsnik Péter. Az elítélt akkor ütheti meg a bokáját, hogy bebizonyosodik, hogy ő volt a személyi igazolvány hamisításának felbújtója vagy tevékeny résztvevője.

Korábban már előfordult hasonló eset Magyarországon. 2001 októberében felfedezték, hogy volt valaki, aki csaknem teljesen letöltött egy másik emberre kiszabott jogerős büntetést a pécsi börtönben, s csak két héttel a várható szabadulás előtt bukott le.

Kibérelte a helyet a börtönben

Az MTI akkori beszámolója szerint a különös ügy álelítéltje, H. István két és félmillió forintért vállalta még 2000 szeptemberében, hogy bevonuljon a börtönbe, s ott a csalásért jogerősen tizennyolc havi szabadságvesztéssel sújtott T. Sándor büntetését letöltse.

Az álelítélt a valódi elítélt személyi igazolványát vitte magával, melyben kicserélték a fényképet, s így nem tűnt fel a személycsere. Az eredetileg másfél évi szabadságvesztést H. István jó magaviseletére való tekintettel harmadolták, s így ő két hét múlva le is töltötte volna T. Sándor büntetését. Ekkor derült ki, hogy nem ő a valódi elítélt, s ezért azonnal szabadon bocsátották.

Az MTI megkeresésére a BVOP szerdán délután azt közölte: amikor az elítéltek bevonulnak a büntetés-végrehajtási intézetbe, ellenőrzik irataikat. Ha az illetőnél nincs személyi, akkor a büntetés-végrehajtás más hatóságoktól kér egy személyi igazoló törzslapot. A BVOP közleménye szerint ha a nyomozó hatóság kíséri az elítéltet, a személyazonosság megállapítása a kísérő hatóság feladata.