Hella
16 °C
28 °C

Tanulmányi versenyt nyert a börtönből

2001.07.03. 14:15
A környezetvédelmi Országos Középiskolai Verseny második helyéért járó díjat vehette át az oktatási tárca helyettes államtitkárától a Kozma utcai fegyintézet egyik negyvenéves elítéltje. Nagy András a kőbányai Szent László Gimnázium levelező tagozatán tizedikes, a környezetvédelem és a politika, illetve az egyén viszonyát taglaló pályamunkáját egyetlen délután alatt készítette el.
A börtönök valós világát bemutató könyv megírása és egy középfokú számítógépes tanfolyam elvégzése szerepel Nagy András, az idei környezetvédelmi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen idei második helyezettjének tervei között. Ezek azonban nem egy kamasz középiskolás, hanem a rablásért elítélt 40 éves Nagy András elképzelései.

A férfi Környei László közoktatásért felelős helyettes államtitkártól kedden vette át a neki járó díjat Budapesten, a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetben. A kőbányai Szent László Gimnázium levelező tagozatán tizedikes elítélt 1996 óta tölti büntetését és három év múlva szabadul.

Nagy András egyáltalán nem számított az elismerésre, a díjnak azonban nagyon örül. A környezetvédelem és a politika, illetve az egyén viszonyát taglaló pályamunkáját egyetlen délután alatt készítette el. Mint mondta: nem gondolt rá, hogy esélyes vagy esélytelen lenne, hiszen azt senki nem tudhatta, hogy börtönből pályázik, dolgozatát ugyanis csak egy álnévvel kellett ellátnia.

Az elismerést átadó Környei László helyettes államtitkár a börtönök igazságszolgáltató szerepe mellett az esélyteremtő szerep biztosítását hangsúlyozta. Az eseményen ugyancsak résztvevő Garami Lajos ezredes, a BVOP főosztályvezetője a büntetés-végrehajtás egyik sikerágazatának nevezte a fogva tartottak oktatását, képzését.

A börtönökben 1993-ban szűnt meg a kötelező oktatás, s a fogva tartottaknak állampolgári jogává vált a képzésben való részvétel. Míg 1999-ben 1514-en, tavaly már 2616-an vettek részt valamilyen képzési formában.