Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Börtön a titkolózó papnak

2001.09.04. 16:40
Franciaországban háromhavi felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy püspököt, amiért nem értesítette a hatóságokat a tudomására jutott pedofil bűncselekményekről. A püspök nem hivatkozott gyónási titokra.
A precedens értékű bírósági eljárás 2001 januárjában kezdődött, röviddel azután, hogy Pierre Pican bayeux-i püspök egyik korábbi beosztottját 18 évi elzárással sújtották 11 kiskorú ellen elkövetett szexuális agresszió és erőszak miatt. Pican püspököt tanúnak idézték be a perre, ahol fény derült arra, hogy bár ismerte paptársa bűneit, nem tartotta kötelességének, hogy a törvény kezére adja a pedofil papot.

Egyszerű állampolgár

Az ellene indított perben a nagy tekintélyű egyházi méltóságot egyszerű állampolgárként idézték a törvény elé bűncselekmény eltitkolása miatt. Az eljárás során a 67 éves vádlottnak nem sikerült meggyőznie a bírókat az általa különös becsben tartott titoktartási kötelezettség törvényen felül álló voltáról. Nem hivatkozott gyónási titokra, mert nem volt gyóntatója beosztottjának, és a sorozatos pedofil visszaélésekről még az elkövető beismerő vallomása előtt, más munkatársaitól is értesült. A bűncselekménnyel szembesülve meg sem próbálta rávenni az apátot, hogy adja fel magát a hatóságoknak, ehelyett pszichiátriai kezelésre küldte, majd néhány hónap után egy másik egyházmegyébe helyezte vissza aktív szolgálatba.

A bíróság a püspök bűnéül rótta fel azt is, hogy cinkos együttműködése következtében a bűnelkövető több korábbi áldozata esett el a jogi elégtétel lehetőségétől, ügyük ugyanis elévült, mire az apátot bíróság elé állították. Pican püspök elítélése az első eset Franciaországban, amelynek során állampolgári kötelességének súlyos negligálása miatt egyházi tisztségviselőt marasztaltak el.