Jenő
-2 °C
6 °C

Ultrahangsorompóval védenék Brassót a medvék ellen

2008.09.01. 11:44
Ultrahangsorompóval szeretnék megvédeni az egyre veszélyesebbé váló medvéktől Brassó történelmi városrészét. Az erdővel borított Cenk-hegyről ugyanis gyakran látogatnak be az állatok a városba "kukázni". Az elmúlt hónapokban számos incidens okozói voltak, egy ember medvetámadás áldozata lett.

A bundás állatokat távol tartani hivatott beruházási projekt bemutatóján Korodi Attila, a román kormány környezetvédelmi minisztere elmondta: az Európai Unió nagyragadozó-állományának fele, medveállományának pedig mintegy hatvan százaléka él Romániában. Brassó megye területén 807-re becsülik a barna bundások számát, 87-nek az élőhelye pedig közvetlenül az erdélyi nagyváros szomszédságában található.

A miniszter szerint egy év alatt mintegy száz egyeddel nőtt a Brassó megyei medvepopuláció. A növekedést a környezetváltozással hozta összefüggésbe. A települések mellett, a kukákban állandó táplálékforrást találtak a medvék, nem kell kilométereket kószálniuk az erdőkben az élelemért. Ugyanakkor a szakemberek azt tapasztalták, hogy míg korábban egy-két bocsot hozott a világra egy anyamedve, az utóbbi időszakban egyre gyakrabban látni három-négy bocsot is anyjuk társaságában.

A medvék agresszív viselkedésének egyik okát a településszéli lakók, valamint az erdőkbe látogató turisták magatartásával magyarázta a miniszter. Szerinte felelőtlenül etetik az állatokat, így akarják azokat közelről fényképezni. A szálláshely-tulajdonosok is rendszeresen etetik a medvéket, turistalátványosságot teremtve.

A román zöldtárca kísérleti jelleggel kívánja megvalósítani a brassói ultrahangos medvesorompót, s ha a módszer beválik, más területeken is alkalmazni fogják e berendezést. A szomszédos székelyföldi megyékben, Kovásznán és Hargitán is például gyakran jegyeznek fel medvék által is okozott vadkárokat. Hargita megyében mintegy ezerre becsülik a medvék számát, holott a szakemberek szerint 350-400 lenne az optimális.

Az ember közelségéhez szokott egyedek "visszavadítására" két medverehabilitációs központ is működik a térségben, az egyik a Brassó melletti Zernyesten, a másik a Hargita megyei Nagyhagymás-hegyen. Itt fogságból származó, árva, emberek által nevelt egyedeket próbálnak megtanítani a szakemberek arra, hogy képesek legyenek egyedül is, az emberektől távol ellátni magukat természetes környezetükben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?