Auguszta
-3 °C
2 °C

A Chelsea orosz tulajdonosa kereste a legtöbbet Nagy-Britanniában

2003.11.02. 16:45
Az elmúlt egy évben - több mint félmilliárd fonttal - Roman Abramovics orosz milliárdos oligarcha, a Chelsea első ligás futballcsapatának tulajdonosa kereste messze a legtöbbet Nagy-Britanniában, minden idők legnagyobb jövedelmű regényírója ugyanakkor J.K. Rowling, Harry Potter kitalálója lett - ez derül ki a The Sunday Times legújabb éves összesítéséből.
A vezető vasárnapi londoni újság, amely tavasszal rendre a leggazdagabbak, ősszel pedig a legtöbbet keresők listáját teszi közzé, az új összesítésben 564 millió fontos (csaknem 210 milliárd forintos) jövedelmet tulajdonít a 37 éves Abramovicsnak.

A legtöbbet kereső "brit"

Az összeg a lap becslése szerint úgy jön ki, hogy a milliárdos orosz nagyvállalkozónak az ellenőrzése alatt álló - egyébként a részvénylefoglalási botrány középpontjába került Jukosz olajcéggel éppen egyesülő - Szibnyeft olajtársaság 530 millió font értékű osztalékot fizetett, emellett Abramovics márciusban, 34 millió fontnak megfelelő összegért eladta az orosz Aeroflot légitársaságban lévő 26 százalékát.

Abramovics a nyáron, óriási feltűnést keltve megvásárolta a londoni Chelsea futballklubot tulajdonló befektetési csoport ellenőrző részét, és azóta az első ligás egyesület több mint 100 millió fontot költhetett játékosvásárlásra.

Szavanként 388 font

A The Sunday Times vasárnap közölt jövedelmi toplistájának ötödik helyén J.K. Rowling írónő áll, aki az elmúlt egy évben 125 millió fontot (46 milliárd forintot) keresett a Harry Potter-üzleten. A lista összeállítói kiszámolták, hogy Rowling a június 21-én kiadott új Potter-könyv, a Harry Potter és a Főnix-rend minden leírt szaváért 388 fontot kapott, bár jövedelmének jelentős hányada a Harry Potter-filmekből, illetve a regényfolyamhoz kötődő tárgyak forgalmazásából eredt.

A brit irodalomtörténetben mindazonáltal soha regényíró ilyen jövedelemre nem tett szert, és a brit hölgyek közül általánosságban sem keresett még senki ennyit egy év alatt, mióta a The Sunday Times rendre közzéteszi jövedelmi listáját. Az eddigi öt Potter-könyvből összesen 230 millió fogyott világszerte. A lap megjegyzi, hogy Agatha Christie krimijeiből máig 2 milliárd példányt adtak el, de a jogdíjakból az elmúlt évben már "csak" 5 millió font jött be.

A királyné csak a 46.

II. Erzsébet királynő az állami apanázsból és birtokainak jövedelméből befolyt 15,59 millió fontos bevételével a 46. helyre került.

A legjobban kereső zenész Sir Paul McCartney lett, akinek Back in the World című, kivételes sikerű világturnéja - és az erről kiadott album - 40 millió fontot hozott; ez a 12. helyre volt elég. Sir Paul, az újdonsült apa, a Beatles volt basszusgitárosa a tavaszi vagyonlistán, 760 millió fonttal, a leggazdagabb brit zenész volt.