Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Állta a szavát a fogadást elvesztő volt cseh miniszter

2008.09.21. 13:35
Nem készül el időre a Prága-Ostrava-Lengyelország közötti sztráda utolsó szakasza. A volt miniszter végiggyalogolta a távot.

A hatvanas éveiben járó kereszténydemokrata Milan Simonovsky 2005-ben közlekedési miniszterként írta alá az autópálya építésről szóló szerződést, s nyitotta meg a munkálatokat. Többen nem érezték azonban reálisnak, hogy 2008 végéig elkészülhet a Prága-Ostrava-lengyel határ autópálya utolsó, több mint 80 kilométeres szakasza. A miniszter a szerződés aláírása után fogadást ajánlott: ha nem adják át időben az autópályát, legyalogolja a távolságot.

Radim Chytka, az akkoriban ellenzéki polgári demokrata képviselő elfogadta, hogy az útszakasz sikeres átadása esetén ő gyalogol 80 kilométert. Miután a közelmúltban kiderült, hogy a sztráda semmiképpen sem lesz befejezve az idén, Chytka felszólította Simonovskyt, hogy állja a szavát.

"Beismerem, hogy elveszítettem a fogadást, s ezért a héten négy szakaszban legyalogoltam a több mint nyolcvan kilométert. Maga a gyaloglás nem okozott gondot, mert rendszeresen túrázom a hegyekben. Az esős, szeles, hideg idő azonban nagyon kellemetlen volt" - számolt be újságíróknak a rendkívüli túráról a hét végén Prágában a volt miniszter. Simonovsky egyedül, naponta 20-22 kilométert gyalogolt. Asszisztensével, aki minden szakasz végén meleg teával, száraz, tiszta ruhával, cipővel várta, mobiltelefonon tartotta a kapcsolatot.

A fogadás nyertese a célban szilvapálinkával és meleg étellel várta Simonovskyt. - "Szép teljesítmény volt" - méltatta a fogadás vesztesét a képviselő. Mosolyogva hozzátette: biztos, hogy jót tesz a képviselő úr egészségének, s a kereszténydemokrata párt az akciót, ha akarja, akár a választási kampányban is kihasználhatja. Arról, a sztrádára hiába váró autósok mit szóltak Simonovsky teljesítményéhez, nem szól a fáma.