Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Hepatitis-járványtól tart a WHO Bulgáriában

2006.07.31. 20:01
A bolgár egészségügyi minisztériumban hétfő délután bizottságot hoztak létre amiatt, hogy immár 338-an kapták meg a fertőző májgyulladást.

Vizsgálatot indított az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak kiderítésére, hogy nem a hepatitis A-vírus okozta fertőző májgyulladásban betegedett-e meg 338 ember Bulgáriában, köztük egy élelmiszergyár 46 alkalmazottja a Szófia melletti Szvogéban.

Szvogéban további 160 beteget jegyeztek fel, a dél-bulgáriai Plovdivban pedig 132 személyen észlelték a kór tüneteit - közölte hétfőn a szófiai egészségügyi minisztérium. Plovdivban többségében romák kapták el a betegséget.

A bolgár egészségügyi minisztériumban hétfő délután bizottságot hoztak létre a kialakult helyzet áttekintésére.

A novinite.com, az angol nyelvű bolgár internetes lap szerint ürülék került az ivóvízbe Szvogében, és ez okozhatta a fertőzést. A hatóságok megtették az óvintézkedéseket, és állítólag már sikerült megfékezniük a járvány terjedését. Ugyanakkor kiderült, hogy a fertőzés még júniusban vagy legalábbis július elején történhetett.

A dnes.bg bolgár internetes újság szerint a Plovdivban megbetegedettek 95 százaléka gyerek. A Dnes úgy tudja, a helyi fertőző kórházban felkészültek arra, hogy akár további kétszáz pótágyat helyezzenek el a betegek számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!