Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Felesége, a konzumnő ölette meg az angol grófot?

2007.05.22. 12:03
Nizzában, a francia Riviérán kezdődik az a gyilkossági per, amelyben a vádlott Shaftesbury tizedik grófjának özvegye, az egykori sztriptíztáncosnő, Jamila M'barek.

Jamilát és fivérét azzal vádolják, hogy részük volt a Cote d'Azur híres playboyának, volt férjének meggyilkolásában.

Multimilliomos playboy volt a gróf

Anthony Ashley-Cooper, Shaftesbury tizedik grófja multimilliomos volt, akinek három felesége volt, és éppen akkor tűnt el a nyilvánosság elől, amikor harmadik feleségétől is válni készült. Jamila, az özvegy attól rettegett a hírek szerint, hogy férje lecseréli őt egy fiatalabb táncosnőre, és állítólag erre minden oka meg is volt.

Így persze Jamilát kihagyták volna a 66 éves gróf végrendeletéből, a vád szerint ezért fivérével együtt tette el láb alól a grófot. Jamila Ben M'barek most 45 éves, korábban egy párizsi night-klubban volt "hosztesz". M'barek egyébként tunéziai szülőktől származik.

Tagadják az előre megfontolt emberölést


Jamila M'barek

A nizzai bíróság előtt mindkét vádlott tagadja a szándékos emberölés vádját, és arra hivatkoznak, hogy a báty egy részeges vita közben, hirtelen felindulásból, "véletlenül" ölte meg a brit arisztokratát.

Anthony Ashley-Cooper 2004 novemberében tűnt el, és ügyvédje kezdte el kerestetni a grófot. Shaftesbury tizedik grófja 1999-ben költözött a Riviérára, és 2002-ben vette el utolsó feleségét.

Jamilának nem kellett a pénz?

A gróf holttestét csak 2005-ben találták meg Nizza és Cannes között. Az özvegy először elismerte, hogy szerepe volt a gyilkosságban, ám később visszavonta vallomását. Ezután állt elő azzal a verzióval, hogy bátyja ölte meg hirtelen felindulásból a grófot.

Az özvegy ügyvédje arra is hivatkozik, hogy Jamilának nem volt oka a gyilkosságra, hiszen korábbi kapcsolatai, amelyeket "gazdag és híres férfiakkal alakított ki", nem tették szükségessé, hogy néhai férje pénzére számítson - írja a BBC.

Anglia egyik leghíresebb családja


Mohammed M'Baerk

A Shaftesbury grófok Anglia egyik leghíresebb családját alkotják. Shaftesbury első grófját ugyanúgy Anthony Ashley-Coopernek hívták, mint a pár éve meggyilkolt nizzai playboyt.

Az első gróf 1621-1683 között élt, és átélte az angol polgári forradalmat (amelyet ma már az iskolákban nem mindig így tanítanak, hanem sokszor egyszerű polgárháborúnak minősítik).

Az első gróf

Tagja volt az úgynevezett rövid és a hosszú parlamentnek, később pedig a Stuart-királyok hatalmának visszaállításában, az úgynevezett Restaurációban segédkezett. Az eredetileg alacsonyabb fokú "baronet" címét ekkor előbb bárói, majd grófi rangra emelte a király. (A baronet rangot 1611-ben vezették be Angliában, ez a legalacsonyabb angol nemesi cím, és csak férfi ágon öröklődik.)

Az első Shaftesbury háziorvosa John Locke volt, aki megmentette a gróf életét egy akkoriban veszélyesnek számító májműtétet javasolva. Nem mellékesen Locke a felvilágosodás egyik leghíresebb filozófusa volt. Az első grófból ezután lordkancellár lett, majd más magas kormányzati posztokat is betöltött. Élete végén azonban el kellett menekülnie Angliából, mert árulással vádolták. Az első Shaftesbury gróf végül Hollandiában halt meg.

A harmadik grófból filozófus lett


Anthony Ashley-Cooper

A filozófia azonban megragadt a családban: a leghíresebb Shaftesbury ugyanis a harmadik gróf (1671-1713), akit természetesen szintén Anthony Ashley-Coopernek hívtak, és aki morálfilozófiával foglalkozott. Ő talán a családi orvos, Locke hatására választotta ezt a pályát, miután betegsége miatt korán visszavonult az aktív politizálástól. (Locke-nak nagy szerepe volt a második Shftesbury gróf és feleségének házasságkötésében is.)

A harmadik Shaftesbury grófot Magyarországon kevéssé ismerik, munkáiból Harkányi András fordított magyarra. Ettől függetlenül a harmadik gróf olyan filozófusokra hatott a természetes, velünk született erkölcsi érzékről szóló teóriáival, mint például a német Immanuel Kant. Shaftesbury így a szintén brit Hobbes nézeteivel az egoizmust hangoztató elmélettel szállt vitába.

A hetedik Shaftesbury

A hetedik gróf (Anthony Ashley-Cooper, más néven Lord Ashley), nagy adományozó és jótékonykodó hírében állt, ezért a Piccadily Circuson emlékművet is állítottak neki 1893-ban. Lord Ashley (1801-1885) befolyásos politikus volt, aki többek között felkarolta azt az ötletet, hogy a zsidókat telepítsék vissza őshazájukba, Palesztinába.

Lord Ashley fia szintén politikus lett, a nyolcadik Shaftesbury (1831-1886) azonban a grófi cím átvétele után egy évvel, 1886-ban öngyilkosságot követett el. A kilencedik Shaftesbury gróf (1869-1961) szép kort ért meg, a brit felsőház tagja volt, tőle unokája örökölte a grófi címet. Ő az a tizedik Shaftesbury aki pár éve eltűnt a Riviérán, és most özvegye a bírósági tárgyalásra vár gyilkosság vádja miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!